Hasan hadis nedir?

İçindekiler:

  1. Hasan hadis nedir?
  2. Sahih hadisle hasen hadis arasındaki fark nedir?
  3. Sahîh li Gayrihî hadis nedir?
  4. Sahîh li Zatihi ne demek?
  5. Sahih hadis şartları nelerdir?

Hasan hadis nedir?

Tanım: Adalet sıfatına sahip fakat zabt sıfatları yönünden eksik olan ravilerin, muttasıl bir isnadla rivayet ettikleri, şâz ve illetli olmayan hadistir. Hasen hadis, sahih hadisin altında yer almakla beraber, delil olma ve amel edilme yönünden sahih hadisle aynı kuvvete sahiptir.

Sahih hadisle hasen hadis arasındaki fark nedir?

Terim olarak genel kabule göre, "sahih hadisin şartlarını taşımakla beraber râvisinin zabtı sahih hadisin râvisine nisbetle daha az olan hadis" anlamında kullanılmaktadır. Buna göre hasen, sahih hadisle zayıf hadis arasında, ancak sahihe daha yakın konumda bulunmaktadır.

Sahîh li Gayrihî hadis nedir?

Hasen li-gayrihî Zayıf olmakla birlikte başka bir rivâyetle kuvvet kazanan ve hasen derecesine yükselen haberlerdir. Ancak bu derece zâtından dolayı değil, ondan başka (gayrı) bir rivâyetten gelmekte olduğundan bu adla anılır.

Sahîh li Zatihi ne demek?

Makbul hadîs çeşitlerinin başında yer alan sahîh, adalet ve zabt sıfatlarını hâiz olan râvilerin, muttasıl senedle rivayet ettikleri şâz ve muallel olmayan hadîslerdir. ... İşte bu beş şartı tam olarak kendisinde birleştiren hadîse, sahîh li-zâtihi, veya kısaca sahîh denilmiştir.

Sahih hadis şartları nelerdir?

Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.