Şari ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Şari ne anlama gelir?
  2. Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinde ne elde edilen gelir ne zaman vergilendirilir?
  3. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri ne demek?
  4. 350 hesap nasıl çalışır?
  5. Yıllara yaygın inşaatlarda vergilendirme vergi kanunları açısından hangi esasa göre yapılır?

Şari ne anlama gelir?

(Osmanlı Dönemi) Şeriatı meydana koyan, teşri eden. Allah (C.C.)

Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinde ne elde edilen gelir ne zaman vergilendirilir?

Bir yıldan fazla süren (birden fazla takvim yılına yaygın) inşaat ve onarım işlerinden elde edilen kazançlar işin bitiminde tespit edilir, tamamı o yılın geliri sayılarak takip eden yılın Mart ayının 25. günü akşamına kadar (01-25 Mart) beyan edilir.

Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri ne demek?

İş başlangıçta yıllara sari olmayıp sonradan yıllara sari olmuşsa, yıllara sari olduğu dönemden itibaren özel vergileme rejimine dahil edilir. Yapılan sözleşmeye göre, izleyen yılın Ocak ayında bitmesi öngörülen inşaat ve onarım işi, dört ayda tamamlanacak olsa dahi yıllara yaygın inşaat ve onarım işidir.

350 hesap nasıl çalışır?

350-357-Yıllara Yaygın İnşaat Onarım Hakediş Bedelleri İşletmenin üstlendiği yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinden, tamamladıkları kısımlar için düzenlenen hakediş bedellerinin izlendiği hesaplardır. Bu hesaplar "170-178" hesaplara paralel olarak düzenlenir.

Yıllara yaygın inşaatlarda vergilendirme vergi kanunları açısından hangi esasa göre yapılır?

Yıllara sari inşaat ve onarım işleri esas itibariyle Gelir Vergisi Kanunu'nun 42. maddesinde düzenlenmiştir. Madde hükmüne göre, yıllara sari inşaat ve onarma işlerinde kâr veya zarar işin bittiği yıl tespit edilip tamamı o yılın geliri sayılarak o dönemde beyan edilmekte ve vergilendirilmektedir.