Iffet ve haya ne demek?

İçindekiler:

  1. Iffet ve haya ne demek?
  2. Iffet ve hayası belirten peygamber kimdir?
  3. Iffet Hangi peygamber?
  4. Islamda edep ve haya nedir?
  5. Hayya ne demek?
  6. İffet ve sabır örneği olarak gösterilen genç kimdir?
  7. Temel değerlerden olan iffet nedir?
  8. Edep ve haya sahibi olmak nedir?
  9. Kur'an ı Kerim'de genç şahsiyet modeli olarak bahsedilen kimdir?
  10. Hangisi Kuranı Kerimde övgüyle bahsedilen kişilerden biridir?
  11. Iffetli olmak ne demek?
  12. Iffet nedir felsefe?
  13. Namuslu kadın ne demek?

Iffet ve haya ne demek?

Sözlükte “haramdan uzak durmak, helâl ve güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak” anlamında masdar olan iffet kelimesi, daha çok felsefî mahiyetteki ahlâk kitaplarında ve bunların etkisinde kalan diğer eserlerde insandaki arzu (şehvet) gücünün ılımlı işleyişinden hâsıl olan erdemi ifade etmek üzere kullanılmış ve ...

Iffet ve hayası belirten peygamber kimdir?

Konusu ise Hayâ bağlamında Hz. Yusuf'un iffetini oluşturan belirli özellikleridir. Halkın ve Hakk'ın hep dile getirdiği Hz. Yusuf'un iffetidir.

Iffet Hangi peygamber?

Bir hadiste Hz. Mûsâ'nın, Şuayb'ın yanında ücretli çalıştığı sekiz on yıl boyunca cinsî iffetini koruduğundan övgüyle söz edilir (İbn Mâce, "Rühûn", 5). Hz. Osman Câhiliye devrinde tiksindiği için, İslâm döneminde de iffetinden dolayı zina etmediğini belirtmiştir (Müsned, I, 163).

Islamda edep ve haya nedir?

Haya kelimesi, dini anlamda Allah korkusu ile günahtan kaçınma, hicab ve edep anlamlarında gelmektedir. ... Yine dini anlamda, Allah korkusu ile günah olan şeylerden kaçınma, onları yapmaktan utanma anlamlarına da gelmektedir. Haya sahibi ise, utanç duyabilen kişiyi ifade eder.

Hayya ne demek?

Haya kelimesi sözlük anlamı olarak 'utanma, utanç ve sıkılma' kelimeleri üzerinden tabir edilmektedir.

İffet ve sabır örneği olarak gösterilen genç kimdir?

Yusuf suresi, iffet ve sabır örneği olarak gösterilen bir gençten övgüyle bahseden ayetlerle örülüdür. ... İffet ve hayâ örneği bir diğer genç şahsiyet de Hz. Meryem'dir (a.s.).8 Kur'an-ı Kerim'de Yüce Allah'ın onu üstün kıldığı9, en önemli vasfının ise iffet, hayâ, edep ve takva olduğu belirtilmektedir.

Temel değerlerden olan iffet nedir?

İffet, nefsin isteklerinde ölçülü olmak, aşırı istekleri bastırıp dinin ve aklın buyruğu altına sokmak sureti ile kazanılan erdemdir.

Edep ve haya sahibi olmak nedir?

Edep ve hayâ, Peygamber Efendimizin de işaret ettiği gibi yaratılış hikmet ve gayesine uygun, insana yaraşır bir hayat sürme çabasıdır. Kur´an-ı Kerim´in İsrâ Sûresi´nin 37. ayetinde de kasdedildiği üzere, edep ve hayâ, insanın nefsini terbiye etmesi, kendini ve haddini bilmesidir.

Kur'an ı Kerim'de genç şahsiyet modeli olarak bahsedilen kimdir?

Kur'an'da; Hz. Yusuf gençliğini Allah yolunda harcamış, genç yaşta takva libasını giymiş, iffetini korumuş örnek bir şahsiyet olarak; Hz. ... Kur'an'da Allah'a kurban sunan Habil, zalim yönetimden kaçıp mağaraya sığınan Ashab-ı Kehf de anlatılmaktadır.

Hangisi Kuranı Kerimde övgüyle bahsedilen kişilerden biridir?

Lokman, üstün bir zeka ve kavrama yeteneğine sahiptir. Bu özellikleri ve ilmi kendisine Allahü Teala tarafından bahşedilmiştir. O da bu yeteneği ve ilmini insanların yararına kullanmıştır. Kur'an-ı Kerim'de kendisinden övgü ile bahsedilen değerli bir kişidir.

Iffetli olmak ne demek?

İffet sahibi kısaca ahlakına, namusuna düşkün, cinsel konularda dikkatli olan kişi demektir. İffet sahibi kişi ahlak kurallarına dikkat eden utangaç anlamlarını da taşımaktadır.

Iffet nedir felsefe?

Ahlâkî açıdan iffet, tecrübe âleminde ve hayatında hayrın ve isteklerin kullanılmasında ifrata kaçmamayı, itidali gösterir. ... Bu açıdan iffet erdeminden bahsederken aynı zamanda; haya, sabır, cömertlik, kanaat, ağırbaşlılık vb. birçok erdemden de bahsedildiği unutulmamalıdır.

Namuslu kadın ne demek?

Kadınlar için, namuslu olmak demek alçakgönüllü şekilde giyinmek ve davranmak, evlilik öncesi bekâretin korunması, ayarlanmış evlilikleri kabul etmek, daha yaşlı bir akrabanın rızası / eşlik etmesi söz konusu olmadan evi terk etmemek gibi davranışlarda bulunmak demektir.