Yorum Metotlari nelerdir?

İçindekiler:

  1. Yorum Metotlari nelerdir?
  2. Gramatik yorum ne demek?
  3. Amaçsal yorum ne demek?
  4. Otantik yorum ne demek?
  5. Mantıki yorum metodu nedir?
  6. Objektif yorum ne demek?
  7. Realist yorum Teorisi Nedir?
  8. Otantik yorum nedir hukuk?
  9. Kavramcı yorum nedir?
  10. Tarihi yorum metodu nedir?
  11. Zamana gore yorum metodu nedir?
  12. Kavramcı yorum metodu nedir?

Yorum Metotlari nelerdir?

Bunlar; yargısal, yasama, idari ve bilimsel yorum türleridir.
  • Yargısal Yorum. Yargı mercilerinin görevi, soyut hukuk kurallarını somut olaylara uygulamaktır. ...
  • Yasama Yorumu. Yasama yorumu, bizzat kanun koyucu tarafından yapılan yorumdur. ...
  • İdari Yorum. ...
  • Lafzi Yorum. ...
  • Tarihi Yorum. ...
  • Zıt Kanıt.
BE

Gramatik yorum ne demek?

Kanunda kullanılan dilbilgisi esas alınarak yorum yapılması durumudur. Kanunda kullanılan kelimelere, cümlelere ve imla kurallarına dayalı olarak yorum yapılır. Bu şekilde yapılan yoruma lafzi yorum metodu adı da verilir. Gramatik yorum, işin mahiyeti gereği yorumda başlangıç noktasıdır.

Amaçsal yorum ne demek?

Teleolojik (amaçsal, gaî) yorum, kuralın ihdas edildiği dönemin şartlarını da göz önünde bulundurarak kanun koyucunun amacını tespit edebilmek amacıyla yapılan yorumdur.

Otantik yorum ne demek?

Otantik yorum, hukuken kendisine itiraz edilemeyen ve kendisine pozitif hukukun hukuki sonuçlar bağladığı yorumdur[44].

Mantıki yorum metodu nedir?

Mantıki Yorum Metodu: Maddenin anlamı, maddenin içinde bulunduğu bağlama, diğer maddeler karşısındaki durumuna, kanunun sistematiği, planı içindeki konumuna bakılarak tespit edilir. Bu yorum metodunda kanunun kısım ve bölüm başlıklarıyla maddenin kenar başlıkları önemli bir rol oynar.

Objektif yorum ne demek?

Objektif kısaca tarafsız olmak demektir. Ortaya atılan bir düşünce hakkında karşı tarafların etki ve düşünceleri altında kalmadan, doğru olan düşünceyi söyleyebilmektir.

Realist yorum Teorisi Nedir?

Realist yorum teorisi, üçüncü olarak, hukuk uygulamasında yorumun kaçınılmazlığını vurgular. Bu teoriye göre, hukuk kuralının uygulanmasından önce mutlaka bir yorum yapılır[18]. Zira hukuk kuralı, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, sözleşme gibi bir hukuki metnin içinde bulunur.

Otantik yorum nedir hukuk?

Otantik yorum, hukuken kendisine itiraz edilemeyen ve kendisine pozitif hukukun hukuki sonuçlar bağladığı yorumdur[44]. Örneğin, bir yüksek mahkeme veya bir anayasa mahkemesi tarafından yapılan yorum otantiktir. Keza devlet başkanının yorumu da, eğer işlemlerine karşı başvuru yolu yoksa otantiktir.

Kavramcı yorum nedir?

Kavramcı yorum metodu, Alman tarihçi hukuk okulu tarafından savunulan bir yorum metodudur. Bu metot, bir kuralın yorumlanmasında ilgili kuralın soyut içeriğinden hareket edilmesi gerektiğini savunur.

Tarihi yorum metodu nedir?

Tarihî yorum, kanun koyucunun kanunu koyarken güttüğü amaç, ulaşmak istediği gaye, yani niyeti baz alınarak yapılan bir yorum yöntemidir. Bu metoda göre, hükmün konduğu zamandaki kanun koyucunun muhtemel (subjektif) iradesi araştırılır.

Zamana gore yorum metodu nedir?

Objektif tarihi yorum metodunda hâkim, kanunun çıktığı andaki muhatabın o kanundan ne anladığını tespit etmeye çalışır. Objektif zamana uygun yorum metodunda ise hâkim, kanun maddesinin anlamını, zamanın ilişkilerinin ışığında belirler.

Kavramcı yorum metodu nedir?

Kavramcı yorum metodu, Alman tarihçi hukuk okulu tarafından savunulan bir yorum metodudur. Bu metot, bir kuralın yorumlanmasında ilgili kuralın soyut içeriğinden hareket edilmesi gerektiğini savunur. Bu içerik ise hukuk biliminin geliştirdiği kavramlar ile belirlenebilir.