Dilekçelerin teatisi nedir?

İçindekiler:

  1. Dilekçelerin teatisi nedir?
  2. Dilekçeler Teatisinden kasıt nedir?
  3. Dilekçeler aşaması nelerdir?
  4. Cevaba cevap dilekçesi hangi davalarda?
  5. Düplik ne demek?
  6. Yargı süreci aşamaları nelerdir?
  7. Dava dilekçesine cevap verilmezse ne olur?
  8. Replik ve Düplik ne anlama gelir?
  9. Replik ve Düplik kaç gün içerisinde?
  10. Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren cevap süresi ne kadar olmalıdır?
  11. Yargılamanın yenilenmesi talebi hangi mahkeme tarafından karara bağlanır?
  12. Ön incelemeden sonra ne olur?
  13. Mahkeme Tebligatına cevap verilmezse ne olur?
  14. Dava dilekçesine kaç gün içinde cevap verilir?

Dilekçelerin teatisi nedir?

Karşılıklı dilekçe alıp verme aşaması olarak da ifade edebileceğimiz, uygulamada dilekçe teatisi olarak da ifade edilen layihalar teatisi, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında davacı ve davalı taraflar arasındaki dilekçe süreçlerini ifade etmektedir.

Dilekçeler Teatisinden kasıt nedir?

Dilekçeler teatisinden kasıt, 1) Dava dilekçesi, 2) Davalının cevap dilekçesi, 3) Davacının, davalının cevabına cevap teşkil etmek üzere vereceği cevaba cevap dilekçesi (replik) ve 4) Davalının, davacının cevabına karşı vereceği ikinci cevap dilekçesidir (düplik).

Dilekçeler aşaması nelerdir?

Dilekçeler Aşaması Yazılı yargılama usulünün uygulandığı davalarda; cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesinin süreleri içinde sunulması veya dilekçelerden birisinin süresinin geçmesi ile dilekçeler aşaması tamamlanmış olur.

Cevaba cevap dilekçesi hangi davalarda?

(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.

Düplik ne demek?

Düplik Dilekçesi (davalının 2. Davalının verdiği ikinci cevaba, düplik layihası denir (HMK m. 136). Kanun buna ikinci dilekçe demektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun, 136. maddesine göre davacının verdiği replik (cevaba cevap) dilekçesine karşı, davalı tebliğden itibaren iki hafta içinde düplik dilekçesi verebilir.

Yargı süreci aşamaları nelerdir?

Gerek yazılı yargılama usulünde gerekse basit yargılama usulünde yargılamanın beş aşaması bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla; dilekçeler teatisi aşaması, ön inceleme aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama aşaması ve hüküm aşamasıdır.

Dava dilekçesine cevap verilmezse ne olur?

Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Replik ve Düplik ne anlama gelir?

Davacının dava dilekçesine davalının (idari yargıda idarenin) verdiği cevaba (savunmaya) karşı, davacının vereceği “cevaba cevap dilekçesi” (replik dilekçesi) ve buna karşı davalının da (idari yargıda idarenin) vereceği “cevaba cevaba cevap dilekçesi” (düplik dilekçesi) adil bir yargılamada savunma hakkının tam olarak ...

Replik ve Düplik kaç gün içerisinde?

Düplik Dilekçesi (davalının 2. Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun, 136. maddesine göre davacının verdiği replik (cevaba cevap) dilekçesine karşı, davalı tebliğden itibaren iki hafta içinde düplik dilekçesi verebilir.

Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren cevap süresi ne kadar olmalıdır?

Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.

Yargılamanın yenilenmesi talebi hangi mahkeme tarafından karara bağlanır?

Yargılamanın yenilenmesi talebi kural olarak esas kararı veren mahkemeden istenir. İ. Y.U.K. md.53/2 göre yargılamanın yenilenmesi talebi esas kararı veren mahkemece karar bağlanır.

Ön incelemeden sonra ne olur?

Tahkikat: Ön incelemeden sonra tahkikat aşamasına geçilir. Tahkikat ön inceleme tutanağı ile yürür. İddia ve savunmalar ile bunlara ilişkin delillerin değerlendirildiği ve genelde yargılamanın en uzun sürdüğü aşamadır. Tahkikat, bunun için belirli olan oturum (celse)da yapılır.

Mahkeme Tebligatına cevap verilmezse ne olur?

Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Dava dilekçesine kaç gün içinde cevap verilir?

İlgili karara göre; “Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.