Bir akarsu kaç tür aşındırma yapar?

İçindekiler:

  1. Bir akarsu kaç tür aşındırma yapar?
  2. Akarsu aşındırma şekilleri nelerdir?
  3. Taraça aşındırma mı biriktirme mi?
  4. Akarsular hangi durumda aşındırma hangi durumda biriktirme yapar?
  5. Flüvyal aşındırma nedir?
  6. Geriye aşındırma ne demek?
  7. Hangisi buzul birikim sekillerinden biridir?
  8. Akarsuların hem aşındırma hem biriktirme şekilleri nelerdir?

Bir akarsu kaç tür aşındırma yapar?

1) Kimyasal aşındırma: Akarsuyun geçtiği yerlerdeki kolay eriyebilen kayaları eriterek beraberinde taşıması olayıdır. 2) Mekanik aşındırma: Akarsuların aşındırması daha çok mekanik yolla gerçekleşir.

Akarsu aşındırma şekilleri nelerdir?

Akarsu Aşındırma Şekilleri
  • Vadi: Akarsuyun aktığı yatağa vadi denilir. ...
  • Peribacaları: Volkanik yani tüflü arazilerde cılız bitki örtüsüyle beraber, rüzgarın da dolaylı etkisiyle akarsu ve sel sularının oluşturduğu şekillerdir. ...
  • Dev Kazanı: Akarsuların şelaleler oluşturduğu yerlerde görülür.
Daha fazla öğe...

Taraça aşındırma mı biriktirme mi?

3) Seki (Taraça): Deniz ve karadaki yükselmelere bağlı olarak, akarsuyun yatağını derine aşındırması sonucu eski yatağın basamak şeklinde ortaya çıkmasıyla oluşan akarsu biriktirme şeklidir.

Akarsular hangi durumda aşındırma hangi durumda biriktirme yapar?

Akarsu Biriktirme Şekilleri Akarsular aşındırdıkları maddeleri beraberinde taşır. Yatak eğimleri azaldığında akarsuların aşındırma ve taşıma gücü de azalır. Bu nedenle taşıma güçlerinin azaldığı yerde taşıdıkları maddeleri biriktirirler.

Flüvyal aşındırma nedir?

Flüvyal erozyon ya da denüdasyon ise bir arazinin akarsular tarafından aşındırılması anlamına gelir. ... Yeryüzünde bir yatağa bağlı olarak akan sulara akarsu adı verilir. Yeryüzüne düşen yağış suları topoğrafik eğim ve yer çekimine bağlı olarak çizgisel veya yüzeysel olarak akışa geçer.

Geriye aşındırma ne demek?

Geriye aşındırma karstik arazilerdeki akarsulara katılan karstik kaynakların ağız kısımlarında görülür. Bu kaynaklardan itibaren meydana gelen geriye doğru aşındırma vadinin yukarı doğru uzatılmasına neden olur. ... Bu gibi alanlarda kuvvetli dikey erozyon su düşümünün tabanındaki dev kazanında yoğunlaşır.

Hangisi buzul birikim sekillerinden biridir?

Ardından buzul birikim şekilleri tek tek açıklanmıştır. Bunlar sırasıyla: Morenler (buzultaşlar), drumlinler, kamesler, eskerler, kettleler ve sandurlar'dır.

Akarsuların hem aşındırma hem biriktirme şekilleri nelerdir?

Akarsularda Hem Aşınım Hem BirikimŞekilleri
  • Menderes (Büklüm) Akarsu yatağında meydana gelen eğim azalmasına ve akış hızının yavaşlamasına bağlı olarak yatağın bir tarafında aşınma (çarpak) diğer kısmında birikme (yığınak) gerçekleşir. ...
  • Seki (Taraça) Akarsu vadilerinde oluşan basamak şeklindeki düzlüklerdir.