Parasal aktarım mekanizmasını etkileyen faktörler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Parasal aktarım mekanizmasını etkileyen faktörler nelerdir?
  2. Reel Piyasalarin parasal yönünü ne oluşturur?
  3. Beklentiler kanalı etkinliği nedir?
  4. Para Kurulu ne demek?
  5. Likidite tuzağı teorisi nedir?
  6. Likidite tuzağında neler olur?

Parasal aktarım mekanizmasını etkileyen faktörler nelerdir?

Bu faktörler genel olarak; resmi müdahaleler, ekonomideki fiyatlama mekanizması, finansal sistemin yapısı, finansal sözleşmelerin vade yapısı, bankacılık sisteminin finansal durumu, sermaye hareketleri, finansman kaynakları ile hanehalkı ve firmaların finansal yapısı şeklinde sıralanmaktadır.

Reel Piyasalarin parasal yönünü ne oluşturur?

Finansal piyasalar ise reel piyasaların parasal yönünü oluşturmaktadır. Finansal piyasalar, ellerindeki fonları etkin kullanma olanağına sahip olmayan birimlerden, bu fonları etkin kullanacak birimlere aktarılmasına olanak sağlayan ortamlardır.

Beklentiler kanalı etkinliği nedir?

Beklentiler kanalı, ekonomik birimlerin gelecek dönemlere ilişkin başta enflasyon olmak üzere ekonomik koşullarda yaşanmasını bekledikleri değişimler aracılığıyla çalışan aktarım kanalıdır (TCMB, 2014:5).

Para Kurulu ne demek?

Para Kurulu, esas olarak, döviz rezervi karşılığı sabit kur üzerinden para çıkaran oldukça basit bir kurumdur. Para kurulu sisteminde, para arzı katı kurallara bağlanır ve hükümetlerin para otoritesi üzerindeki yetkileri tamamen kaldırılır.

Likidite tuzağı teorisi nedir?

Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.

Likidite tuzağında neler olur?

Likidite tuzağının söz konusu olduğu durumlarda geçerli faiz seviyeleri düşük, tasarruf seviyeleri yüksek ve para politikaları etkisiz niteliktedir.