Tır Çekici nedir?

İçindekiler:

  1. Tır Çekici nedir?
  2. TIR ne denir?
  3. Tır nedir vikipedi?
  4. Treyler nedir kısa?
  5. Dorse ismi nereden gelir?
  6. Ilk TIR ne zaman çıktı?
  7. Tırlar neden teker kaldırır?
  8. Tırların tekerlekleri neden havada?

Tır Çekici nedir?

Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek için imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu araçtır. Yarı Römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.

TIR ne denir?

TIR'ın asıl anlamı “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı'dır ve açılımı Transports Internationaux Routiers'dır. Uzun ismi kullanılmadığı için de biz uzun nakliye aracı gördüğümüzde “TIR” diyoruz.

Tır nedir vikipedi?

Tır, römorklu veya römorklu bir yükü çeken kamyonlardır. Tırlar genellikle olarak güç, dayanıklılık ve verimlilik amacıyla büyük hacimli dizel motorlara, çeşitli akslar ve çok kademeli bir şanzıman sistemine sahiptir.

Treyler nedir kısa?

Treyler; kaba tabirle büyük ve geniş vagonlardır. Otomobil, kamyon ya da traktör gibi araçların yardımı ile taşımacılık amaçlı kullanılmaktadırlar. ... Treyler, çekici araca kingpin adı verilen flanşlı – iki makinanın sızdırmadan bağlanabilmesine yarayan adaptör – yapıda, 2 ya da 3.5 inçlik iki farklı aparatı ile bağlanır.

Dorse ismi nereden gelir?

1970'li yıllarda uluslararası kara taşımacılığının gelişmesiyle Türk taşımacıların filolarına giren ilk araç olan Amerikan yapımı "Dorsey Trailers" markalı semi-treylerlerden esinlenerek 'dorse' ismi ortaya çıkmıştır. Söylenim kolaylığı nedeniyle nakliye sektöründe yaygın olarak kabul görmüştür.

Ilk TIR ne zaman çıktı?

Yük taşıyabilen ilk kamyon, 1870 yılında Jon Yule tarafından yapıldı. Yule, bu kamyonla Glascow'daki atölyesinde ürettiği büyük gemi kazanlarını, iki mil uzaklıktaki doklara taşıdı. Araç, dakikada 250 devir yapabilen 2 silindirli buhar motoru ile çalışıyordu.

Tırlar neden teker kaldırır?

Kamyonların dingil tekerlerini kaldırarak yolculuk etme ısrarlarına da dikkat çeken Dedeoğlu, "Kamyonların dingil tekerlerini kaldırmalarının en temel nedeni lastiklerin ömürlerini uzatmak. Bir diğer neden ise yakıt tasarrufunda bulunmak.

Tırların tekerlekleri neden havada?

havada giderken dönmenin sebebi ise hem aracın hareketi yani momentum nedeniyle boştaki tekerleklerin dönmesi hem de bağlı oldukları diferansiyelin diğer tekerlekleri döndürmesi sonucu boşta kalanların da dönmesidir.