Doğrultu atımlı fay nedir?

İçindekiler:

  1. Doğrultu atımlı fay nedir?
  2. Yanal atımlı fay nedir kısaca?
  3. Holosen fay nedir?
  4. Fay nedir fay türleri nelerdir?
  5. Faylanma yüzeyi nedir?
  6. Diri fayların haritalanması nedir?
  7. Listrik fay nedir?
  8. Fay atımı ne demek?
  9. Bindirme fayı ne demek?
  10. Coğrafya fay nedir?
  11. Fay hattı ne demek vikipedi?
  12. Türkiye Diri Fay Haritası hangi kurum tarafından hazırlanmıştır?
  13. Diri fayların haritalanması amacıyla kullanılan aktivitesi nelerdir?

Doğrultu atımlı fay nedir?

İki normal fayı birleştiren ve normal hareketi bir faydan diğerine aktaran doğrultu atımlı fay. Yırtılma ve transfer fayları hemen hemen aynı özelliklere sahip olup, sırası ile bindirme ve normal fay sistemlerinde gelişen sığ doğrultu atımlı faylardır.

Yanal atımlı fay nedir kısaca?

Fay düzleminin yönelimi fayın doğrultu ve eğimi ile tanımlanır. Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarına öre sağ ya da sol yönlü olabilirler.

Holosen fay nedir?

Holosen fayı. –Holosen (son 11.000 yıl) 'de yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay.

Fay nedir fay türleri nelerdir?

Fay, deprem sonrasında oluşan kayaç kırılmaları boyunca blokların birbirine göre ters tarafa hareket etmesidir. Yatay hareket sonucu meydana gelen faylara denir. Atımlarına göre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayı ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardır.

Faylanma yüzeyi nedir?

Yüzey faylanması, bir faydan kaynaklana- cak orta büyüklük (M ≥ 6) veya üzerindeki bir deprem sonucunda yer yüzeyinde ortaya çı- kabilecek deformasyondur.

Diri fayların haritalanması nedir?

Diri fay haritaları deprem sırasında yüzey kırığı oluşturan, dolayısıyla jeolojik ve morfolojik olarak izler bırakan fayların haritalanmasına dayanır. Bu kapsamda hazırlanan haritalardaki diri faylar, çizgisel deprem kaynağı olarak tanımlanır.

Listrik fay nedir?

Listrik fay, derine doğru eğimi düşen fay için verilen isimdir. ... Listrik fayların özelliği, geometrik uyumluluğu sağlamak için, tavan bloğundaki tabakaların faya doğru dönmesi ve eğim kazanmasıdır. Genelde, düşük açılı ana sıyrılmaya yaslanan birçok en echelon fay içerirler.

Fay atımı ne demek?

Eğer hareket karşıdaki bloğun sağa doğru yer değiştirmesiyle meydana gelmişse sağ yönlü doğrultu atımlı fay, karşıdaki bloğun sola doğru yer değiştirmesiyle meydana gelmişse sol yönlü doğrultu atımlı fay oluşur.

Bindirme fayı ne demek?

Bir bindirme fayı veya ters fay, tavan bloğu yukarıya doğru hareket eden eğimli faya denir. Genelde, eğimi 45o'den az olan faylar bindirme, 45o'den daha eğimli olanlar ise ters fay olarak adlandırılır.

Coğrafya fay nedir?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir.

Fay hattı ne demek vikipedi?

Fay ya da kırık, iki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünerek zıt yönlerde hareketleri sonucu oluşan yapıya verilen isimdir. Kırıkların uzunlukları boyunca jeolojik tabakalar iki ayrı blok halinde yer değiştirir. Buradaki "kırık" terimi çatlaklarla karıştırılmamalıdır.

Türkiye Diri Fay Haritası hangi kurum tarafından hazırlanmıştır?

Bu harita Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1996 yılında yürürlüğe konulan ve halen yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası ve ilgili yönetmeliklerinin hazırlanması esnasında deprem kaynak zonlarının tanımlanmasında kullanılmıştır.

Diri fayların haritalanması amacıyla kullanılan aktivitesi nelerdir?

Diri fayların haritalanmasında önemli olan fayın diriliği veya diri fay olma olası- lığını belirlemede kullanılan ölçütlerdir. Fay aktivitesinin aşağıda verilen belir- teçleri (Trifonov 1995) diri fayların haritalanmasında kullanılabilir.