Vuruntu olayı nedir?

İçindekiler:

  1. Vuruntu olayı nedir?
  2. Yüksek oktan ne demek?
  3. Dizel araç neden sesli çalışır?
  4. Araç neden titreyerek çalışır?
  5. Motorda Detonasyon nedir?
  6. Oktan sayısı terimi neyi ifade eder?
  7. Oktan farkı nedir?
  8. Dizel araba suda gider mi?
  9. Yatak vuruntusu nedir?

Vuruntu olayı nedir?

Vuruntu, motorda homojen olmayan, istenmeyen, kontrolsüz yanma durumuna denir. Buji ateşlemeli benzinli motorlarda, hava/yakıt karışımı önce sıkıştırılır sonra buji ile ateşlenerek yakılır.

Yüksek oktan ne demek?

Oktan sayısı yüksek benzin, silindir içerisinde kendiliğinden kontrolsüz bir biçimde tutuşma eğilimi düşük benzin demektir ve esas istenilen de zaten budur. Yani sonuç olarak yüksek oktan düşük vuruntu anlamına gelmektedir.

Dizel araç neden sesli çalışır?

Tıkalı yağ haznesi veya düşük yağ basıncı sebebi ile iticiler düşükse, supaplar arasındaki boşluklar artacaktır. Aşırı supap boşluğu motorun gürültülü çalışmasına sebep olur. ... Eğer ses kesilmiyorsa iticilerde yağ sızıntısına sebep olan bir sorun var demektir.

Araç neden titreyerek çalışır?

Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır. Diğer yandan lastik durumu da bu hızlarda titremelere sebep olabilir. Sıfır aldığınız lastiklerinizde bile bazen bozulma ve aşınmalar olabilir. ... Ayrıca jantlarınızın da yamulması sebebi ile de araç yüksek hızlarda titreme yapabilir.

Motorda Detonasyon nedir?

Benzinli motorlarda vuruntulu yanma (detonasyon): Yeterince vuruntu direnci olmayan yakıt. Yakıt kalitesi motorun kompresyon oranına uygun olmalıdır, yani yakıtın oktan sayısı motorun oktan ihtiyacına her işletme koşulunda denk gelmelidir.

Oktan sayısı terimi neyi ifade eder?

Oktan sayısı, teknik anlamıyla, benzinin vuruntu kalitesinin değerlendirilmesi için kullanılan bir ölçüttür. Bir yakıtın oktan sayısı, yanma kalitesinin ve özellikle de zor koşullara dayanma yeteneğinin ölçüsüdür. ... Motorlarda kullanılacak benzin, motorun yapısına ve teknolojisine göre seçilir.

Oktan farkı nedir?

Benzindeki oktan sayısı arttığında, benzinin kendiliğinden tutuşması azalır, ancak vuruntuya karşı daha dayanıklı olur. Oktan sayısının düşük olması ise silindirin içinde bulunan benzinin kontrolsüz bir şekilde tutuşma eğiliminin yüksek olması anlamına gelir. ... Yani düşük olan oktan sayısı yüksek vuruntu demektir.

Dizel araba suda gider mi?

Dizel yakıt sistemlerinde su olması çeşitli sorunlara neden olur. Su, çelik ve demir parçaların paslanmasına ve serbest demir oksit parçacıklarının oluşmasına neden olur. Bu pas parçacıkları yakıt filtrelerini kolayca tıkayabilir.

Yatak vuruntusu nedir?

Motorda, yatak boşluğunun fazla verilmesi motor yatak vuruntu sesi için ilk neden olacaktır. Piston kol yataklarında ve/veya ana yataklarda yağlama için bırakılan mikrometre düzeyindeki yatak boşluğu fazlaysa takırtı şeklinde sesler oluşur. Oluşan bu sesler motor yatak vurması şeklinde tabir edilir.