Güvenli ilkyardım uygulaması için alınması gereken önlemler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Güvenli ilkyardım uygulaması için alınması gereken önlemler nelerdir?
  2. H y nedir ilk yardım?
  3. Olay yerini değerlendirmenin amacı nedir?
  4. Olay yerinde hasta değerlendirmesi nasıl olmalıdır?
  5. Ilk yardımda Olay yerinin değerlendirilmesinde yapılacak işler nelerdir?
  6. Hasta veya yaralının nabız kontrolü kaç saniye süre ile değerlendirilir?
  7. Hasta yaralının ikinci değerlendirilmesi nasıl olmalıdır?
  8. Solunum değerlendirmesi ne kadar süre ile yapılmalıdır?
  9. Solunum nasıl kontrol edilir?
  10. Hastanın bilinç değerlendirmesi nasıl yapılır?
  11. Bilinç kaybı dereceleri nelerdir?
  12. Normal bir insanın kendine yöneltilen tüm uyarılara cevap vermeme haline ne ad verilir?

Güvenli ilkyardım uygulaması için alınması gereken önlemler nelerdir?

Kazaya uğrayan araç mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, kontağı kapatılmalı, el freni çekilmeli, araç LPG'li ise aracın bagajında bulunan tüpün vanası kapatılmalıdır, Olay yeri yeterince görünebilir biçimde işaretlenmelidir.

H y nedir ilk yardım?

H/Y baş-çene pozisyonu verilir, bir elin baş ve işaret parmakları ile burun kanatları hava çıkmayacak şekilde kapatılır. İlkyardımcı H/Yaralının ağzını hava çıkmayacak şekilde kendi ağzı ile kavrar.

Olay yerini değerlendirmenin amacı nedir?

Olay yerini değerlendirmenin amacı nedir? Olay yerinde tekrar kaza olma riskinin ortadan kaldırılması, Olay yerindeki hasta/yaralı sayısının ve türlerinin belirlenmesidir.

Olay yerinde hasta değerlendirmesi nasıl olmalıdır?

Hasta/yaralının endişeleri giderilmeli, nazik ve hoşgörülü olmalıdır, Hasta/yaralının paniğe kapılmasını engellemek için yarasını görmesine izin verilmemelidir, Hasta/yaralı ve olay hakkındaki bilgiler kaydedilmelidir, Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde kalınmalıdır.

Ilk yardımda Olay yerinin değerlendirilmesinde yapılacak işler nelerdir?

Olay Yerini Değerlendirken Yapılması Gereken İşlemler

  • Kazaya uğrayan araç mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, kontağı kapatılmalı, el freni çekilmeli, araç LPG'li ise aracın bagajında bulunan tüpün vanası kapatılmalıdır,
  • Olay yeri yeterince görünebilir biçimde işaretlenmelidir.

Hasta veya yaralının nabız kontrolü kaç saniye süre ile değerlendirilir?

Dolaşımın değerlendirilmesi için ilkyardımcı; çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından 3 parmakla 5 saniye süre ile nabız almaya çalışılır. İlk değerlendirme sonucu hasta/yaralının bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa derhal koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.

Hasta yaralının ikinci değerlendirilmesi nasıl olmalıdır?

İkinci değerlendirme aşamaları şunlardır:

  • Görüşerek bilgi edinme:
  • Baştan aşağı kontrol yapılır:
  • Baş: Saç, saçlı deri, baş ve yüzde yaralanma, morluk olup olmadığı, kulak ya da burundan sıvı veya kan gelip gelmediği değerlendirilir, ağız içi kontrol edilir.
  • Boyun: Ağrı, hassasiyet, şişlik, şekil bozukluğu araştırılır.

Solunum değerlendirmesi ne kadar süre ile yapılmalıdır?

Solunumun değerlendirilmesi: İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.

Solunum nasıl kontrol edilir?

Bir elin baş ve işaret parmakları ile burun kanatları hava çıkmayacak şekilde kapatılır, İlkyardımcı, hasta/yaralının ağzını hava çıkmayacak şekilde kendi ağzı ile kavrar, Hasta akciğerine 400-600 ml hava gidecek şekilde ağızdan iki kez üflenir, Şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır.

Hastanın bilinç değerlendirmesi nasıl yapılır?

Bilinç kaybı belirlenmiş kişide; ağız içine önce göz ile bakılmalı, eğer yabancı cisim var ise işaret parmağı yandan ağız içine sokularak cisim çıkartılmalıdır. Daha sonra bir el hasta ya da yaralının alnına, diğer elin 2 parmağı çene kemiğinin üzerine koyulur.

Bilinç kaybı dereceleri nelerdir?

Bilinç Kaybının Dereceleri Bilinç kaybının farklı dereceleri vardır, uyuklama, dalgınlık durumu, bayılma ve koma şeklinde meydana gelir. Bilinç kaybolmasının en tehlikelisi koma durumudur.

Normal bir insanın kendine yöneltilen tüm uyarılara cevap vermeme haline ne ad verilir?

Bilinç Durumunun Değerlendirilmesi: Normal bir kişi kendine yöneltilen tüm uyarılara cevap verir. Bilinç düzeyi yaralanmanın ağırlığını gösterir. Bilinç düzeyleri; Kişinin bilinci yerinde ise= Tüm uyarılara cevap verir.