Adalet Divanı ne demek?

İçindekiler:

  1. Adalet Divanı ne demek?
  2. Adalet Divanı ne işe yarar?
  3. AB Adalet Divanı hangi davalara bakar?
  4. UAD hangi davalara bakar?
  5. UA Adalet Divanı kararları bağlayıcı mı?
  6. AB hukukunu kim yapar?

Adalet Divanı ne demek?

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler'in başlıca yargı organıdır. Uluslararası Adalet Divanı'nın merkezi Hollanda'nın Lahey kentindedir. Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi'nden seçilen 15 yargıçtan oluşur.

Adalet Divanı ne işe yarar?

Divan, Birlik hukukunun yorumlanmasında ve uygulanmasında hukuka saygıyı sağlama, ulusal hukuk düzenleri ile AB hukuk düzeni arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, hukuki denetim, yorum, uyuşmazlık çözme, hukuk yaratma ve boşluk doldurma işlevlerini yerine getirir.

AB Adalet Divanı hangi davalara bakar?

Avrupa Adalet Divanı ise üye ülkelerle ya da Avrupa Birliği kurumlarıyla ilgili davalarla ve üye ülke mahkemelerinin bir üst kuruma sevk ettiği uyuşmazlıklarla uğraşır. İlk Derece mahkemelerinde alınan kararlar için bazı yasalar doğrultusunda Adalet Divanı'na başvurulabilir ve temyiz istenilebilir.

UAD hangi davalara bakar?

Uluslararası Adalet Divanının Faaliyet Alanı Mahkemenin görevi BM tarafından tanınan ülkeler arasında, uluslararası hukuka aykırı sorunları çözmek ve BM organları tarafından çözülemeyen problemlere çözüm önerileri getirmektir. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), ceza mahkemesi değildir.

UA Adalet Divanı kararları bağlayıcı mı?

Divan'ın kararı ancak uyuşmazlığın tarafları bakımından ve karar verilen dava için bağlayıcıdır. Hüküm kesindir ve buna karşı başvurma yolu yoktur.

AB hukukunu kim yapar?

Avrupa Birliği Adalet Divanı AB'nin ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğunun yargı kurumudur. 3 mahkemeden oluşur; Adalet Divanı, Genel Mahkeme ve Kamu Hizmetleri Mahkemesi. Bu mahkemelerin başlıca görevi Topluluk kurallarının hukukiliğini incelemek ve AB hukukunun tek bir şekilde yorumlanmasını sağlamaktır.