Olimpizm ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Olimpizm ne anlama gelir?
  2. Olimpizm ve fair play nedir?
  3. Olimpizm ilkeleri nelerdir?
  4. Olimpiyat adı nereden geliyor?
  5. Spor felsefesinin konusu nedir?
  6. Fair Play nedir ve amaçları?
  7. Olimpiyat ruhu nedir neleri kapsar?
  8. Olimpiyat ruhu sloganı bayrağı ve anlamı nedir?
  9. Olimpizm değerleri nelerdir?
  10. Sportif erdemlik nedir?
  11. Olimpiyat oyunlarının tarihçesi kısaca nedir?
  12. Spor felsefesinin amacı nedir?
  13. Spor yönetiminin felsefesi ne olmalıdır?

Olimpizm ne anlama gelir?

Olimpizm sözü ilk olarak Modern Olimpiyat Oyunlarının kurucusu Baron Pierre De Coubertin tarafından kullanılmıştır. ... Olimpizm bir ruh durumudur, yaşam biçimidir, mükemmelliği yakalayan insan görüşüdür.

Olimpizm ve fair play nedir?

Olimpizm ve fair play ise ayrımcılığa karşıdır. ... Sporcular ayrımcılığa maruz kalmadan spor yapma, yarışmalara katılma hakkına sahiptir. Sonuçta her sporcu kendi bedensel ve zihinsel sağlığının yanı sıra ülkemizi temsil etmek için, bayrağımızı dalgalandırmak için milli şuurla hareket eder.

Olimpizm ilkeleri nelerdir?

Olimpizmin Temel İlkeleri Sporu kültür ve eğitim ile kaynaştıran Olimpizm, çaba harcamanın verdiği mutluluğu, iyi bir örnek sunmanın eğitimsel değerini, sosyal sorumluluğu ve evrensel temel etik prensiplere yönelik saygıya dayalı yaşam tarzını oluşturmayı amaçlamaktadır.

Olimpiyat adı nereden geliyor?

Fransızca olympiade "1. Eski Yunan"da dört yılda bir yapılan yarışlar, 2. bunlara benzetilerek 1896"da tesis edilen uluslararası oyunlar" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca olympiás, olympiad- ολυμπιάς, ολυμπιαδ- "Olympia kentinde yapılan spor müsabakaları" sözcüğünden alıntıdır.

Spor felsefesinin konusu nedir?

Spor felsefesi; sporun tarihini, antropolojisini, hareket ve oyun boyutunu, performans boyutunu, estetik ve etik boyutunu ve toplumsal boyutunu sorgulamaktadır. Örneğin; Estetikle ilgili; jimnastik, dans vb gibi spor dallarını ele alır.

Fair Play nedir ve amaçları?

Fair-Play ya da dürüst oyun, sporda kurallara uymaktan da öte belli bir davranış tarzını sergileyen bir terim. Rakibe saygı ve ona fizyolojik ve psikolojik açıdan zarar vermeme özentisidir. ... Oyun koşullarında şans eşitliğini kollamak. Kazanınca zaferi kötüye kullanmamak, yenilince sonuca ve kazanana saygı göstermek.

Olimpiyat ruhu nedir neleri kapsar?

Olimpiyatın ambleminde yer alan iç içe geçmiş farklı renklerdeki beş halka dünyamızın beş kıtasını temsil ediyor ve bu iç içeliğiyle barış ve kardeşlik için beraberliği anlatıyor. ...

Olimpiyat ruhu sloganı bayrağı ve anlamı nedir?

Dünya Savaşı nedeniyle iptal edilince, bayrak ilk olarak 1920 Yaz Olimpiyatları'nda kullanıldı. Olimpiyatların sloganı üç kelimelik latince ifadedir: Citius, Altius, Fortius. "Daha hızlı, Daha yüksek, Daha güçlü." anlamına gelen ifade sporcunun birinci olmayı değil, elinden gelenin en iyisini yapmasını öğütler.

Olimpizm değerleri nelerdir?

Olimpizm, dostluk, kardeşlik, mükemmellik, daha iyiye ve güzele ulaşmak için her türlü dil, din, ırk, politik görüş ve benzeri farklılıkları spor yoluyla ortadan kaldırmaktır. Olimpizm sayesinde bu değerler dünya çapında benimsenir ve yaygınlaşır. Olimpizm, ilkelerini spordan alan bir dünya görüşü ve yaşam biçimidir.

Sportif erdemlik nedir?

Bu kelimenin Türkçe karşılığı "dürüst oyun"dur ancak yüklenen anlam ise "sportif erdem"dir. ... İngilizce kökenli olan Fair-Play kelimesinin kökeninde birleşik bir kelime olan "fairness" sözcüğü vardır. Fairness, girilen uğraşta dürüst davranmak, hak gözeterek, mertçe, insana yaraşır biçimde yaşamak anlamına gelmektedir.

Olimpiyat oyunlarının tarihçesi kısaca nedir?

Günümüzde modern Olimpiyat Oyunları olarak anılan olimpiyatların kökeni, Antik Yunan'da Tanrı Zeus adına düzenlenen şenliklere dayanıyor. M.Ö. 776 yılında Yunanistan'ın Olimpia bölgesinde Sparta Kralı Likorgos'un önerisiyle yapılan şenlik, tarihin ilk olimpiyat oyunları olarak anılıyor.

Spor felsefesinin amacı nedir?

Ülkemiz için yeni bir konu olan spor felsefesi Spor Biliminin ilk anından itibaren Spor Felsefesi konusunun da gündeme getirildiğini görebilirsiniz. Spor felsefesinin alanı Sporun ne olduğunu, sporun özünü, sporun hakikatını araştırmaktır.Spor Felsefesinin özünü oluşturan soru “spor nedir” sorusudur.

Spor yönetiminin felsefesi ne olmalıdır?

olarak uzun zamandır kabul görmektedir. İyi bir spor yöneticisi, organizasyonu yaşatabilmeli, doğru ani kararları alabilmeli ve kriz yönetimini çok iyi bilmelidir. ...