Daraltıcı maliye politikası ne anlama gelmektedir?

İçindekiler:

  1. Daraltıcı maliye politikası ne anlama gelmektedir?
  2. Borçlanma maliye politikası aracı olarak nasıl kullanılır?
  3. Genişletici maliye politikası neden uygulanır?
  4. Genişletici para politikası hangi durumlarda uygulanır?
  5. Durgunluk döneminde vergi politikası nasıl olmalıdır?
  6. Vergi çarpanının neden negatif değer almasının sebebi?
  7. Gider Vergilerinin enflasyonla mücadelede gücünü zayıflatan faktör nedir?

Daraltıcı maliye politikası ne anlama gelmektedir?

enflasyonla mücadele için daraltıcı maliye politikası uygulanması demek, vergilerin miktarının artırılması demektir. Ama aynı zamanda bazı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payını artırmak ya da yeni vergiler uygulamaya koymak da bir de maliye politikası aracı olarak kabul edilir.

Borçlanma maliye politikası aracı olarak nasıl kullanılır?

Çünkü borç alındığı zaman bir gelir unsuru olduğu halde, ödendiğinde bir gider unsurudur. Böylece konjonktür devrelerinde kamu borçları, vergi ve kamu harcama politikalarıyla birlikte, etkin bir maliye politikasının ve dolayısıyla iktisat politikasının aracı olarak kullanılabilir.

Genişletici maliye politikası neden uygulanır?

Talep açığı söz konusu olduğunda, genişletici para politikası uygulanabilecek politikalardan biri olmakla birlikte, karşılaşılan şokların niteliğine göre, ekonomi yavaşlarken aynı zamanda enflasyon ve enflasyon beklentilerinin de yükseldiği bir durumda, genişletici maliye politikası uygulamaları daha uygun bir seçenek ...

Genişletici para politikası hangi durumlarda uygulanır?

Genişletici para politikası genellikle, ekonomideki durgunluk (resesyon) dönemlerinde ortaya çıkan işsizliği (para arzının artması sonucunda artan para miktarının, "paranın fiyatı" olan faizi düşüreceği varsayımından hareketle) yenmek amacıyla uygulanırken; daraltıcı para politikası, enflasyon oranını (para arzındaki ...

Durgunluk döneminde vergi politikası nasıl olmalıdır?

Durgunlukla mücadele çerçevesinde uygulanan ve genişletici etki yaratan vergilerin azaltılması, vergi oranlarında indirim, muafiyet, istisna ve indirim oranlarının arttırılması ve/veya sistemden bazı vergilerin kaldırılması şeklinde gerçekleştirilebilir.

Vergi çarpanının neden negatif değer almasının sebebi?

Vergi çarpanın negatif olmasının nedeni vergini hane halkının gelirini azaltmasındandır. Kamu harcamaları çarpanı ve vergi çarpanı arasındaki fark denk bütçe çarpanını gündeme getirir. faizin değişmediği varsayımlarıdır. Toplam vergi geliri=otonom vergi+nispi vergi oranı (r)xY olacaktır.

Gider Vergilerinin enflasyonla mücadelede gücünü zayıflatan faktör nedir?

Gelir vergisinin enflasyonla mücadelede kullanılması ile azalan talep düzeyi, tüketim üzerinden alınan vergilerin talep düzeyini azaltıcı etkisinden daha azdır. ... Buna yol açan temel faktör, gelir vergisinin bir kısmının tasarruflardan ödenmesidir ve bu olgu, enflasyonla mücadelede gelir vergilerinin etkisini zayıflatır.