Apeiron özelliği nedir?

İçindekiler:

  1. Apeiron özelliği nedir?
  2. Apeiron diyen filozof kimdir?
  3. Apeiron arkhe nedir?
  4. Kritisizm ne demektir felsefede?
  5. Kritisizme göre doğru bilgiye nasıl ulaşılır?

Apeiron özelliği nedir?

Apeiron Anaksimandros'un fragmanlarından da bilindiği kadarıyla her şeyin kendisinden doğduğu ve kendisinde yok olduğu "burada olmayan" tanımlanamaz, belirlenemez, sınırsız olandır.

Apeiron diyen filozof kimdir?

Miletos'lu diğer iki filozof gibi onun da temel sorunu, ilkenin (arkhe) özü sorunudur. Anaksimandros arkhe kavramıyla duyusal verili olanı aşarak hedefi belli olan bir yönde metafizik bir kavrama doğru ilk adımı atmaktadır. Arkhe olarak niçin 'sonsuz'u (Apeiron) seçtiğini de bilmektedir.

Apeiron arkhe nedir?

Geleneği sürdüren Thales'in öğrencisi ve izleyicisi Anaksimandros, varlığın arkhe' sini nitelemek için "su" gibi belirgin bir madde yerine, soyut bir kavram kullanır: apeiron. "Sınırsız", "sonsuz", "belirsiz" gibi anlamlara gelen bu kavram, Anaksimandros'un kullandığı tümceler içinde şöyle aktarılmıştır: "Varolan ...

Kritisizm ne demektir felsefede?

Kritisizm, şüphecilik ile dogmatizmi birleştiren felsefi bir disiplindir. Bu disiplin ampirizm (deneycilik) ile rasyonalizm (akılcılık) akımlarının da bir sentezi kabul edilir. Ampirizm akımına bağlı filozoflar her bilginin deney ve gözlem yoluyla elde edebileceğini savunur.

Kritisizme göre doğru bilgiye nasıl ulaşılır?

kritisizm
  1. gerçek bilgi nin mutlak olamayacağını savunan septik filozoflarla, mutlak bilgi vardır ı savunan dogmatik filozofları uzlaştırmaya çalışan düşünce biçimidir. ...
  2. rasyonalizm ve ampirizm sentezidir. ...
  3. "doğru bilginin kaynağı ne akıldır ne deneydir; hem akıldır hem deneydir."
Daha fazla öğe...