Graves oftalmopati nedir?

İçindekiler:

  1. Graves oftalmopati nedir?
  2. Graves Orbitopathy nedir?
  3. Tiroid Oftalmopatisi ne demek?
  4. Tiroid Orbitopatisi nedir?
  5. Tiroid göz hastalığı nasıl geçer?
  6. Göz bulguları nedir?

Graves oftalmopati nedir?

Graves oftalmopatisi (GO) tiroid hastalığı olsun olmasın gözü etkileyen otoimmun inflamatuar bir bozukluktur. Tiroid göz hastalığı ya da tiroid ile ilişkili oftalmopati olarak da bilinir. Graves hastalığı ile yakın ilişkili olsa da göz bulguları tiroid disfonksiyonundan bağımsız olabilir.

Graves Orbitopathy nedir?

Graves hastalığı (GH) tiroid, orbita ve deri gibi birçok sistemi etkileyen otoimmün bir hastalıktır. 1 Graves orbitopati (GO), GH'nin en sık görülen (GH'li hastaların %-50'sinde) ve en önemli tiroid dışı klinik görünümüdür.

Tiroid Oftalmopatisi ne demek?

Tiroid oftalmopati olarak da bilinen Graves oftalmopatisi, tiroid bozukluğu olsun veya olmasın orbita ve ekstraoküler kasları etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Graves hastalığı ile yakın ilişkili olsa da göz bulguları tiroid fonksiyon bozukluğundan bağımsız olarak oluşabilir.

Tiroid Orbitopatisi nedir?

Tiroid Orbitopati, tiroid sitimüle edici hormon reseptörlerine (TSH-R) karşı otoantikor gelişimiyle karakterize orbital ve periorbital dokuların inflamatuar ve otoimmun bir hastalığıdır (1,2).

Tiroid göz hastalığı nasıl geçer?

Gözlerdeki büyüme veya hastalık % 66 hastada, yani çoğu kişide, hipertiroidi tedavisi sırasında (Propiltiourasil veya Metimazol ilaçları kullanırken) düzelir ve gerileme olur, ancak % 8'inde düzelme olmaz ve göz belirtilerinde artma olabilir.

Göz bulguları nedir?

Göz bulguları hastalığın derecesine göre değişebilmektedir. Gözde irritasyon, batma, kızarıklık, göz tansiyonu, gözlerde ileri doğru çıkma (ekzoftalmi, proptozis), kapak aralıklarının çok açılması (kapak retraksiyonu), şaşılık, çift görme, görme azalması gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.