Makrositoz ne demektir?

İçindekiler:

  1. Makrositoz ne demektir?
  2. Makrositik anemiler nelerdir?
  3. Makrositoz neden olur?
  4. Megaloblast ne demek?
  5. Megaloblastik anemiye neden olan faktörler?
  6. Makrositer anemi nasıl olur?
  7. Megaloblastik anemi tedavi edilmezse ne olur?

Makrositoz ne demektir?

Makrositoz, ortalama eritrosit hacmindeki artış olup sık görülen bir laboratuar bulgusudur. Laboratuarlar arasında farklılıklar olmasına rağmen 100 femtolitrenin üzerindeki ortalama eritrosit hacmi, makrositoz olarak değerlendirilir.

Makrositik anemiler nelerdir?

Eritrositler normalden büyük, hemoglobin ise düşüktür. Bu duruma makrositik anemi denir. Makrositik anemiler genellikle megaloblastik veya megaloblastik olmayan anemi olarak sınıflandırılır.

Makrositoz neden olur?

Makrositoz nedenleri 2 gruba ayrılabilir: Aşırı derecede alkol tüketimi. Şiddetli hipotiroidizm. Megaloblastik eritropoez ya da diseritropoiez. Hipovitaminoz (vitamin B12, folat)

Megaloblast ne demek?

Megaloblastik anemi, B12 vitamini ve folik asit eksikliği sonucu oluşan bir Anemi tipine verilen isimdir. Bu vitaminler DNA sentezinde önemli rollere sahiptirler. Bu nedenle eksikliklerinde DNA sentezinde çeşitli bozukluklar oluşur ve kemik iliğinde megaloblastik değişiklikler ortaya çıkar.

Megaloblastik anemiye neden olan faktörler?

Megaloblastik aneminin çeşitli sebepleri şunlardır:
  • Nutrisyonel bozukluklar (B12 vitamini ve folik asitin diyet yoluyla yeterince alınmaması)
  • Kronik karaciğer hastalıkları
  • İntrensek faktör sentezinin azalması veya olmaması (bu sebebin varlığında oluşan duruma/hastalığa pernisiöz anemi denir)
Daha fazla öğe...

Makrositer anemi nasıl olur?

Megaloblastik makrositer aneminin en sık sebebi vitamin B12 ve folat eksikliği iken non-megaloblastik makrositer anemiye alkolizm, miyelodisplastik sendorm (MDS), hipotiroidizm ve karaciğer hastalığı sebep olmaktadır. Makrositer aneminin tedavisi etyolojiye göre belirlenmektedir.

Megaloblastik anemi tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi yapılmazsa, pernisiyoz anemi kalp, sinir ve vücudun diğer bölümleri ile ilgili ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durumun bazı etkileri kalıcı olabilir. Pernisiyoz anemi “makrositik” veya “megaloblastikanemi de denen iki büyük anemi tipinden biridir.