Hukukun genel ilkeleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Hukukun genel ilkeleri nelerdir?
  2. Hukukun evrensel ilkesi ne demek?
  3. Yargı birliği ne demek?
  4. Şahsilik ilkesi ne demek?

Hukukun genel ilkeleri nelerdir?

Hukukun genel ilkeleri, bir görüşe göre, "felsefi, ahlaki, sosyolo- jik ve ekonomik alanda" ortaklaşa biçimde benimsenen kavramların "hukuk dilindeki anlatımı"nı temsil ederler (1). dayanan, her durumda ortak adalet duygusuna en uygun çözüme ulaşma idealidir (8).

Hukukun evrensel ilkesi ne demek?

Hukukun evrensel ilke ve esasları; demokratik hukuk toplumlarının vazgeçilemez ve devredilemez değerleri olup, herkes tarafından bilinmesi gereken kanunun ve uygulamanın temel kaynaklarıdır. ... Türkiye Cumhuriyeti, hukuk kurallarını bu ilke ve esaslar ışığında düzenleyip uygulamak zorundadır.

Yargı birliği ne demek?

3- Yargı Birliği: İnsanlar arasında senin mahkemen-benim mahkemem, senin hakimin-benim hakimim, senin savcın-benim savcım anlayışına hizmet etmeyecek şekilde, herkes için aynı usul ve esaslarla yargılama yapan mahkemelerin aynı çatı altında toplanmasıdır. “Yargı birliği” ilkesi, “eşitlik” ilkesinin bir sonucudur.

Şahsilik ilkesi ne demek?

Suç ve Cezanın Şahsiliği İlkesi. Çağdaş maddi ceza hukukunun en önemli ilkelerinden biri suç ve cezanın şahsiliği ilkesidir. Bu kural gereğince, kişi ancak kendisinin işlediği fiiller nedeniyle sorumlu tutulabilir, başkasının işlediği fillere iştirak etmedikçe sorumlu tutulamaz.