Oğuzların Kayı Boyu hangi devleti kurdu?

İçindekiler:

  1. Oğuzların Kayı Boyu hangi devleti kurdu?
  2. Kayılar kime bağlıdır?
  3. Kayılar Oğuzların hangi koluna aittir?
  4. Kayılar Halep'e nereden geldi?
  5. Osmanlı Oğuzların hangi boyundan gelmiştir?

Oğuzların Kayı Boyu hangi devleti kurdu?

Oğuzlar 24 boydan oluşmaktadır ve bunlar içinde ülkemize hiç şüphesiz en çok bilinen boy Kayı boyudur. Kayı boyunun Osmanlı Devleti'nin kurucu unsuru olduğunu hemen hemen herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Kayılar kime bağlıdır?

Kayı Aşireti'nin menşei olan Oğuz Han'ın soy kütüğü, Reşideddin'in Oğuzname'sinde, Nuh Peygamber'in oğlu Yafes'e (Olcayto) dayandırılır. Oğuz Han'dan sonra altı oğlu iki kolu oluşturmaktadır. Gün Han, Ay Han, Yıldız Han, Bozok kolunu, Gök Han, Dağ Han ve Deniz Han ise Üçok kolunu oluşturur.

Kayılar Oğuzların hangi koluna aittir?

Kayı boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan, Kaşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserine göre ise yirmi iki Oğuz boyundan ikincisi. Divân-ı Lügati't-Türk'te belgeleri; Kayi.png olarak tanımlanmaktadır. Oğuzların Bozok kolundan bir boydur.

Kayılar Halep'e nereden geldi?

Yerleşim. Anadolu'ya gelen boylardan biri olmakla beraber önce Ahlat bölgesine yerleşmişlerdir. Anadolu Selçuklu sultanı I. Alâeddin Keykubad bu sırada göçebe hayatını yaşayan Kayıları; Viranşehir, Halep ve Karacadağ yöresine yerleştirmiştir.

Osmanlı Oğuzların hangi boyundan gelmiştir?

Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur.