Port hangi hastalara takılır?

İçindekiler:

  1. Port hangi hastalara takılır?
  2. Port takmak nedir?
  3. Port kateterden kan alınır mı?
  4. Port kateter bakımı nasıl yapılır?
  5. Kemoterapi alan hasta araba kullanabilir mi?
  6. Kemoterapi alan hastanın yanındaki insanlara zararı var mıdır?
  7. Kemoterapi spermleri öldürür mü?

Port hangi hastalara takılır?

Port kateter takılması işlemi uzun süreli damar yolu erişimi gereken hastalarda çok yaygındır. Genellikle göğsün üst kısmına yerleştirilir. Küçük bir rezervuar ve damara erişimi sağlayan kateterden oluşur. Kemoterapi portunuz yok ise kemoterapi aldığınız her seferde yeni bir damar yolu açılması gerekecektir.

Port takmak nedir?

Port kateter takıldığı zaman ise her seferinde damar yolu aranmasına gerek kalmadan suni damara ilaç verilir. Göğüs üst kısmına cilt altı yerleştirilen bir ucu ana toplar damar diğer ucu cilt altında olan ve buradan ilaç uygulamalarına imkan veren suni damardır.

Port kateterden kan alınır mı?

Port kateter genellikle göğüs üst kısmına yerleştirilir. Deri altına yerleştirilen bu sistemle damardan verilecek ilaç ve sıvılar doğrudan kan dolaşımına verilir.

Port kateter bakımı nasıl yapılır?

§ 10 ml % 0,9 serum fizyolojik ile hat yıkanır. § Hastaya uygun heparinli solüsyon verilerek port iğnesi klemplenir. § Ertesin gün hasta ve/veya yakınları tarafından bu pansuman çıkarılır. Port kateter kullanılmadığı süre içerisinde en az 4-6 haftada bir kez yıkatılmalıdır (Heparin +%0,9 Serum Fizyolojik).

Kemoterapi alan hasta araba kullanabilir mi?

Bazı hastalarda ise hastalığın cinsi ve yaygınlığı, yapılan tedavinin yoğunluğu ve yan etkileri nedeniyle çalışma hayatını sürdürmek mümkün olmaz. Örneğin kemoterapiden hemen sonra verilen bulantı kesici ilaçların uyku hali yapması nedeniyle araba kullanmak sakıncalı olabilir.

Kemoterapi alan hastanın yanındaki insanlara zararı var mıdır?

Sağlık çalışanları ve hasta yakınlarının, kanserli hastalara yönelik kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlara maruz kalmaları halinde, başta kanser olmak üzere kısırlık, cilt sorunları, organlarda toksik etki, adet düzensizlikleri ve saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Kemoterapi spermleri öldürür mü?

Kemoterapi sperm üretimini azaltabilir ya da tamamen durdurabilir ve bunun sonucunda çocuk sahibi olma yetisi etkilenir. Ayrıca, prostat kanseri için uygulanan hormon tedavisi sıklıkla sperm üretimine zarar verir.