Tenbih etmek mi tembih etmek mi?

İçindekiler:

  1. Tenbih etmek mi tembih etmek mi?
  2. Tenbih ne demek Osmanlıca?
  3. Arapçada tenbih ne demek?
  4. Tenbih Edati ne demek?
  5. Tembih cümlesi nedir?
  6. Arzu hal ne demektir?
  7. Ela ne demek Osmanlıca?
  8. Münada ne kelime olur?
  9. Birini Tembihlemek ne demek?
  10. Osmanlıda arzuhal nedir?

Tenbih etmek mi tembih etmek mi?

Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının tenbih olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı tembih olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de tembih kelimesi doğru yazım biçimidir.

Tenbih ne demek Osmanlıca?

tenbih / tenbîh / تنبيه (Çoğulu: Tenbihât) Göz açtırmak. Gafletten ikaz etmek. Faaliyetini arttırmak. Sıkı emir vermek.

Arapçada tenbih ne demek?

Arapça nbh kökünden gelen tanbīh تنبيه "uyarma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça nabah نبه "uyanma, ayma, farketme" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) masdarıdır.

Tenbih Edati ne demek?

Arapça'da başlama ve tenbih edatı, "öyle değil mi?", "dikkat ediniz" gibi anlamlara gelir.

Tembih cümlesi nedir?

Tembih: Yapılması şart olan bir şeyin belli bir biçimde ve yolda yapılmasını söyleme, bunu üsteleyerek anımsatma, uyarı. Tembih kelimesi ile ilgili örnek cümleler: Annem her sabah okula gitmeden "Yemeğini ye!" diye beni tembihliyor. ... Okulda uyulması gereken kurallara müdürümüz sene başında bizi tembihledi.

Arzu hal ne demektir?

[l ince] (ﻋﺮﺽﺣﺎﻝ) i. (Ar. 'arż “sunma, bildirme” ve ḥāl “durum” ile 'arż-ı ḥāl) Herhangi bir iş veya husus için resmî dâirelere verilen dilekçe, istidâ, arîza: Götür arzuhâlim yâre tezelden (Bayburtlu Zihni'den).

Ela ne demek Osmanlıca?

Elâ göz, tatlı şaşı.

Münada ne kelime olur?

MÜNÂDÂ 1. Çağrılan, nidâ edilen: İşte bu tahakkuk ve bilişten dolayı, “ey nefs-i mutmainne” nidâsına münâdâ vâki oldu (Ahmet A. Konuk). ... Başına ünlem getirilen kelime: “Yâ Muhammed”, “Ey âşık”, “Yâ Ali” örneklerinde Muhammed, âşık, Ali kelimeleri münâdâdır.”

Birini Tembihlemek ne demek?

Nebh, özen göstermek ve dikkat kesilmek anlamına gelirken, tembih de birini mevcut tehlikelere karşı uyarmak ve ikaz etmek demektir. Bu kelime günümüzde daha çok, ''sıkı sıkı tembihlemek'' şeklinde kullanılır. ... Tembih kelimesiyle eş ve yakın anlamlı olan sözcükler şu şekilde sıralanabilir.

Osmanlıda arzuhal nedir?

Osmanlılar 'da arzuhal bir haksızlıktan şikayet, bir görev veya ücretin istenmesi, bir yanlışlığın düzeltilmesi gibi durumlarda verilirdi. Arzuhaller bizzat padişahtan başlayarak taşradaki küçük idareci ve makamlara kadar yetkili her mevkiye sunulabilirdi.