Akciğer EBUS nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Akciğer EBUS nasıl yapılır?
  2. EBUS işlemi ne demek?
  3. CP EBUS nedir?
  4. EBUS raporu nedir?
  5. Akciğer FOB nedir?
  6. Akciğer endoskopisi neden yapılır?
  7. FOB islemi nedir?
  8. Bronkoskopi ile neler yapılır?
  9. Ebus raporu nedir?

Akciğer EBUS nasıl yapılır?

EBUS, klasik bronkoskopide olduğu gibi nefes borusu ve bronşlara ağız yolu ya da burun içinden girilerek uygulanır. EBUS teknolojisi ile hava yolu duvarı, duvar dışındaki patoloji ve göğüs boşluğundaki lenf bezlerinin ultrasonik incelenmesi sağlanır.

EBUS işlemi ne demek?

EBUS, akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları, lenfomalar gibi birçok hastalığın da teşhisinde kullanılan ve bir çeşit bronkoskopi yöntemidir. Tümör ya da diğer hastalıklar her zaman hava yollarının içinde yani bronşlarda yer almazlar.

CP EBUS nedir?

Konveks prob endobronşiyal ultrasonografi (CP-EBUS) büyük hava yollarına komşu mediastinal ve hiler lezyonların değerlendirilmesinde, eş zamanlı görüntülenmesi ve örneklenmesinde kullanılan bir yöntemdir. CP-EBUS günümüzde akciğer kanserinin evrelemesinde ilk tercih olarak yerini almıştır.

EBUS raporu nedir?

Ebus; uç kısmında ultrasonografi başlığı bulunan ince bükülebilir bir alet ile ağızdan girilerek solunum yollarının ultrasonografik olarak görüntülenebildiği yeni bir tetkik yöntemidir.

Akciğer FOB nedir?

2.Esnek (fleksibl) bronkoskop (FOB): Standart beyaz ışık fleksibl bronkoskopi en sık kullanılan bronkoskopi yöntemidir. Genellikle bilinçli sedasyon altında yapılmaktadır. Bronkoskopun ucunda kamera, optik fiberler, çalışma kanalı, ışık fiberleri bulunmaktadır (Şekil 1).

Akciğer endoskopisi neden yapılır?

Bronkoskopi, diğer tanı yöntemleri ile kesin tanı konamamış olan solunum yolu ve akciğer hastalıkları ve diğer yöntemlerle açıklanamayan kronik öksürük, kanlı balgam, ses kısıklığı gibi solunumsal yakınmalar varlığında yapılır.

FOB islemi nedir?

FOB, senkron tümör varlığını değerlendirmek ve tümörün ana bronş uzanımını, karina tutulumunu belirlemek için de rutin olarak yapılmaktadır. Böylece akciğer tümörlerinde T faktörünün belirlenmesinde ve cerrahi operasyonun şekline karar vermekte önemli bir rol oynamaktadır (2).

Bronkoskopi ile neler yapılır?

Bronkoskopi gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, tanı ve tedavi için bir takım işlemler, girişimler yapmak kullanılan bir tür endoskopi yöntemidir.

Ebus raporu nedir?

Ebus; uç kısmında ultrasonografi başlığı bulunan ince bükülebilir bir alet ile ağızdan girilerek solunum yollarının ultrasonografik olarak görüntülenebildiği yeni bir tetkik yöntemidir.