Çekte ciranta ne demek?

İçindekiler:

  1. Çekte ciranta ne demek?
  2. Ciro etmek ne anlama gelir?
  3. Hukuk ciro nedir?
  4. Keşideci lehtar Ciranta nedir?
  5. Çekte ilk ciranta kimdir?
  6. Ciro edilemez ne anlama gelir?
  7. Ciro işlemi nasıl yapılır?
  8. Poliçede geçerli olan ciro türleri nelerdir?
  9. Senedi beyaz ciro ile devralan kişi ne gibi imkanlara sahiptir?
  10. Poliçede Ciranta kimdir?
  11. Lehtar ciro edilemez kaydı koyabilir mi?
  12. Çek cirosu nereye yazılır?
  13. Kaç çeşit ciro vardır?
  14. Bedeli rehindir kaydını içeren cironun türü nedir?
  15. Tam ciro ve beyaz ciro nedir?

Çekte ciranta ne demek?

Ciranta, bir borcu veya ödeneği karşılayabilmek için senedi ciro eden kişiye verilen genel isimdir. ... Bu durumda senedin yeniden imzalanması gerekmektedir. Muhasebede Ciranta Kelimesinin Anlamı Bir nevi senet devir işlemi olarak adlandırabileceğimiz ciranta kelimesi, aslında bir kişi için kullanılmaktadır.

Ciro etmek ne anlama gelir?

Ciro emre yazılı senetlerin devredilmesinde kullanılan çifte yetki veren havale işlemidir. -Ciro bir senet üzerinde ki hakları başka bir kişiye kayıtsız , şartsız devredilmesidir. Ciro eden kişiye ciranta denir. Ciro kambiyo senetlerinin arka yüzüne veya senede eklenen alonj ile yapılr.

Hukuk ciro nedir?

Ciro; emre yazılı kıymetli evraktan doğan hakların bir başka kişiye devretmesi için hamilin yazıp imzaladığı bir beyandır. Her poliçe açıkça emre yazılı olmasa da ciro ve zilyetliğin geçirilmesi yoluyla devredilebilir. 1-Ciro, senetteki hakkı geçirmeyi sağlayan işlemdir. 2-Ciro yapan kişiye, ciranta denilir.

Keşideci lehtar Ciranta nedir?

Keşideci lehtar Ciranta nedir? Çekte üç taraf bulunmaktadır: Keşideci : Çeki düzenleyen kimse Lehtar : Çek tutarı kendisine ödenecek olan kimse Muhatap : Çek tutarını ödeyecek olan banka VE AYRICA, Ciranta : Emre yazılı bir ticari senedi ciro eden kimse.

Çekte ilk ciranta kimdir?

Poliçeyi ciro edene ciranta denir. İlk ciranta lehtardır. İlk cironun lehtara ait olmaması halinde ciro zincirinde kopukluk var demektir. Ciro ile ciro eden ciro edilene ilgili senetteki alacağı tahsil etme; senet borçlusuna da ciro edilene ciro edilen senetten doğan borcunu ödeme yetkisi vermektedir.

Ciro edilemez ne anlama gelir?

Emre yazılı senedin devri, Ciro + Zilyetliğin Devri(Teslim) yoluyla gerçekleşir. Emre yazılı senedin üzerine “Ciro Edilemez” yazıldığında, o senet artık nama yazılı senet haline dönüşür. Böyle bir kayıt olmasına rağmen senedin ciro edilmesinde bir sakınca yoktur.

Ciro işlemi nasıl yapılır?

TTK m.683 gereğince ciro, cironun poliçe veya poliçeye bağlı olan ve alonj denilen bir kağıt üzerine yazılması ve ciranta tarafından imzalanması suretiyle yapılır. Ciro kural olarak poliçenin arka yüzüne veya poliçeye bağlı olan alonjun üzerine yapılır.

Poliçede geçerli olan ciro türleri nelerdir?

CİRO TÜRLERİ
  • 1-TEMLİK (DEVİR) CİROSU.
  • A-Tam Ciro: Tam ciro lehine ciro yapılan kişinin ismen belirtildiği ciro türüdür. Tam ciro halinde cironun ciranta tarafından imzalanması gereklidir.
  • B-Beyaz Ciro: beyaz ciroda ise devralan kişi ismen belirtilmez. ...
  • 2-TAHSİL CİROSU.
  • 3- REHİN CİROSU.
BE

Senedi beyaz ciro ile devralan kişi ne gibi imkanlara sahiptir?

Bir Poliçeyi Beyaz Ciro İle Devralan Kimse Ne Yapabilir? Kendi adına yazıp tam ciroya çevirebilir. Poliçeyi devretmek istediği kişinin ismini yazar. Poliçeyi başkasına devredebilir.

Poliçede Ciranta kimdir?

Poliçeyi ciro edene ciranta denir. İlk ciranta lehtardır. İlk cironun lehtara ait olmaması halinde ciro zincirinde kopukluk var demektir. Ciro ile ciro eden ciro edilene ilgili senetteki alacağı tahsil etme; senet borçlusuna da ciro edilene ciro edilen senetten doğan borcunu ödeme yetkisi vermektedir.

Lehtar ciro edilemez kaydı koyabilir mi?

6102 sayılı TTK.nun 788/2. maddesine göre ise, ciro edilemez kaydı bulunan çekin ancak alacağın temliki yolu ile devri mümkündür. ... 3. şahıslarda kullanılamaz.” şerhi bulunduğu, çekin, lehtar cirosu ile alacaklıya geçtiği anlaşılmaktadır.

Çek cirosu nereye yazılır?

Cironun hüküm ve sonuç doğurması için çekin ön veya arka yüzüne yazılması ve ciranta tarafından el yazısı ile imzalanması zorunludur. Senedin arka yüzü veya senette yer bulunmaması durumunda senede ilave edilecek bir kâğıt (alonj) üzerine yazılarak da cironun yapılması mümkündür.

Kaç çeşit ciro vardır?

Ciro devir, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç türe ayrılır. Kıymetli evraktan doğan tüm hakların devri maksadıyla yapılan ciroya temlik cirosu denir. Temlik cirosu tam ciro ya da beyaz ciro şeklinde yapılabilir. A-Tam Ciro: Tam ciro lehine ciro yapılan kişinin ismen belirtildiği ciro türüdür.

Bedeli rehindir kaydını içeren cironun türü nedir?

Poliçeden doğan hakları rehnetmek amacıyla yapılan ciroya “rehin cirosu” denir. TTK m. 689/I hükmü uyarınca bir cironun rehin cirosu olarak nitelendirilebilmesi için “bedeli teminattır”, “bedeli rehindir” veya rehnetmeyi belirtilen herhangi bir kaydı içermesi gerekir.

Tam ciro ve beyaz ciro nedir?

A-Tam Ciro: Tam ciro lehine ciro yapılan kişinin ismen belirtildiği ciro türüdür. ... B-Beyaz Ciro: beyaz ciroda ise devralan kişi ismen belirtilmez. TTK beyaz ciroyu 683. maddesinde ''Lehine ciro yapılan kişinin ciroda gösterilmesine gerek olmadığı gibi, ciro, cirantanın sadece imzasından ibaret olabilir.