Divan Edebiyatı hilye ne demek?

İçindekiler:

  1. Divan Edebiyatı hilye ne demek?
  2. Surname edebiyatta ne demek?
  3. Surname kimin eseri?
  4. Surname Pendname nedir?

Divan Edebiyatı hilye ne demek?

Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed'in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.

Surname edebiyatta ne demek?

Surname, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında şenlikler hakkında yazılan edebî metinlerin genel adıdır. Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır.

Surname kimin eseri?

Levni'nin en tanınmış eseri Surname'dir. Surname, yazılı ve bol resimli bir kitaptır ve bir sünnet düğünü resmedilmiştir. Yüzlerce değişik sahneyi içeren bu minyatürlerde Levni, sünnet törenini esprili bir yaklaşımla resmetmiştir.

Surname Pendname nedir?

İslam, tasavvuf, gelenek ve görenekleri temel alarak hemen her konuda ahlaki öğütlerin verildiği manzum veya mensur eserlere pend-name adı verilir. Pend-name türünün şekillenip yaygınlık kazanmasında özellikle Feridüddin Attar'ın “Pend-name” adlı eserinin önemli bir etkisi vardır.