Meşhur hadis nedir kisaca?

İçindekiler:

  1. Meşhur hadis nedir kisaca?
  2. Ahad haber zanni midir?
  3. Kati ve zanni delil ne demek?
  4. Mütevatir haber ne anlama gelir?
  5. Hangi hadis senedinde inkıta yoktur?

Meşhur hadis nedir kisaca?

Meşhûr hadisin, ıstılâhî olarak onda şart koşulan her tabakada asgari ve azami râvî sayısına, bir senedi olup olmadığına, sahih ya da uydurulmuş olduğuna bakılmaksızın, halkın her kesiminde yayılmış olan hadisler veya hadis diye bilinen sözler şeklinde formüle edilen bir kısmı daha vardır.

Ahad haber zanni midir?

Zannî olmasının sebebi bize âhâd haber denilen bir yolla gelmiş olmasıdır. Âhâd haberin sübûtu, yani Hz. Peygamber'e nispeti zannî olduğu için, içerdiği bilgi de zannîdir.

Kati ve zanni delil ne demek?

Şer'î deliller, hükme delâletinin kuvvetine göre kat'î ve zannî şeklinde ikiye ayrılır. Kendisinden şer'î bir hükmün açıkça anlaşıldığı ve başka türlü anlaşılmasının doğru olmayacağı deliller delâleti kat'î, dolaylı şekilde hüküm bildiren, yorum ve izaha muhtaç olanlar da delâleti zannî delillerdir.

Mütevatir haber ne anlama gelir?

Mütevatir sözlükte "araya zaman girmekle beraber kesintiye uğramaksızın devam etmek, birbiri ardınca gelmek" anlamındaki vetr kökünden türeyen mütevatir kelimesi kelam ve fıkıh usulünde konusunun doğruluğu bilgisini bizzat kendisi veren haberi ifade eder; böyle bir haber için gerekli görülen şartlar çerçevesindeki ...

Hangi hadis senedinde inkıta yoktur?

Mu'dal Hadis: İsnadın ortasından peş peşe iki veya daha fazla ravi düşmesiyle oluşan hadistir. Mu'dal hadis inkıta nedeniyle zayıftır. Araştırmalar sonucunda bu inkıta giderilemezse, Mu'dal hadisle amel edilmez.