Hacir sebebi nedir?

İçindekiler:

  1. Hacir sebebi nedir?
  2. Hacır ne demektir?
  3. Hacredilmek ne demek?
  4. Fıkıh sefih ne demek?
  5. Kimler hacir altına alınır?
  6. Sefih ne demek din?
  7. Hacir altına almak ne demek?
  8. Sefih kadın ne demek?
  9. Sefih Süfeha ne demek?
  10. Hacir davası ne demek?
  11. Sefih Arapca ne demek?
  12. Islamda sefih ne demek?
  13. Sefih ne demek Osmanlıca?

Hacir sebebi nedir?

Borç (deyn). Borç, Ebû Hanîfe dışındaki mezhep imamlarına göre hacir sebebi kabul edilir. Borç sebebiyle hacir alacaklıların korunması düşüncesine dayandığından hâkimin borçluyu hacir altına alması için alacaklıların talebi şarttır. Bazı âlimler hacir kararının borçluya ulaşmasının da şart olduğunu söylemişlerdir.

Hacır ne demektir?

HACİR – HACR Bir kimseyi, kānûnun kabul ettiği bir sebeple kendi malını ve haklarını istediği gibi kullanmaktan menetme, kısıt.

Hacredilmek ne demek?

Bir kimsenin kendi malını kullanmasına veya bir şey yapmasına kanun icabı mani olunması veya kanunda gösterilen şartlardan herhangi birinin varlığı halinde, fiil ehliyetinin tamamen veya kısmen kaldırılması. ... Bunun neticesinde hacredilen kimsenin fiil ehliyeti tamamen veya kısmen ortadan kalkar.

Fıkıh sefih ne demek?

1. Malını düşüncesizce harcayıp israf edecek derecede zevk ve sefâhata düşkün olan (kimse): Borcu boğazından aşmış sefîhin biri hastalanmış (Fâik Reşat).

Kimler hacir altına alınır?

Kişinin akıl hastalığı veya zayıflığı nedeni ile vesayet altına alınabilmesi için resmi sağlık kurulundan sağlık raporu alınması mecburidir. Bu konu, hakimin takdirinde olmayıp, kanundan doğan bir zorunluluktur. Hakim, karar vermeden önce, kurul raporunu dikkate alarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.

Sefih ne demek din?

Din ıstılahında “sefeh-sefâhet”; akıl ve dinin muktezası hilafına hareket etmek; görüş ve düşüncesinde arzu ve isteklerine tâbi olmak, aklına göre değil zevkine göre hareket etmektir. Sefih ise; aklı veya dini noksan olan, akıl veya din hilafına hareket eden ahmak veya fâsık kişiye denir.

Hacir altına almak ne demek?

Savurganlık veyahut sağlık sorunları nedeniyle kendi işlerini yapamayacak kişilere; Türk Medeni Kanunu hükümlerince kanuni temsilci, vasi atanır.

Sefih kadın ne demek?

Genelde eğlence ve zevke düşkün olan, hayatı uçarı bir şekilde geçen kişiler sefih olarak bilinmektedir.

Sefih Süfeha ne demek?

Dünyevî ve uhrevî yarar ve zararını gözetemeyen her câhil insan sefihtir. Kur'an'da; cahillere, müşriklere, kafirlere, münafıklara, olmayacak şeyi isteyenlere, aklını iyi kullanamayanlara, malı ve mülkünü saçıp savuranlara süfeha' denilmiştir. ... Sefih olan insan kendisini ziyana ve helake sürüklemiştir.

Hacir davası ne demek?

Savurganlık veyahut sağlık sorunları nedeniyle kendi işlerini yapamayacak kişilere; Türk Medeni Kanunu hükümlerince kanuni temsilci, vasi atanır. Akhan Hukuk&Danışmalık vasi tayini davalarında ve vasilerin yapması gereken işlerin takibi hususunda uzmandır.

Sefih Arapca ne demek?

Arapça sefih ne demek? (Tekili: Sefih) Sefihler. İçkici, müsrif ve günahkâr kimseler.

Islamda sefih ne demek?

aynı zamanda bir fıkıh deyimidir; sefih = aklı ermez, kapılgan, reşid olmayan, malını alabildiğine harcayan kimsedir. sefihin ne manada olduğu hususunda islam alimleri ihtilaf etmişlerdir.

Sefih ne demek Osmanlıca?

Zevk ve eğlenceye düşkün. Sefahete düşmüş. Malını düşünmeden harcayan.