En Nazzâm ne demek?

İçindekiler:

  1. En Nazzâm ne demek?
  2. En Nazzâm kimdir?
  3. Tafra teorisi ne demektir?
  4. Cüzi La Yetecezza ne demek kelam?
  5. Kümun teorisi ne demek?
  6. Salah ve Aslah ne demek?
  7. Sarfe teorisi kime aittir?
  8. Kümun nazariyesi nedir?
  9. Kümun ne?
  10. Cuz I Layetecezza ne demek?
  11. Mutezilenin 5 esası nedir?
  12. Sarfe teorisi hangi mezhebe aittir?
  13. Sarfe ne demek?
  14. Kumun nedir?

En Nazzâm ne demek?

Nazzâm zeki, cömert, şakacı, açık sözlü, ince mânalara muttali, bunları en güzel şekilde ifade eden, fakat övgü ve yergilerinde aşırıya kaçan bir kişiydi. Bu sebeple onu sevenler de ondan nefret edenler de çoktu (Bağdâdî, s. 133; İbnü'l-Murtazâ, s. 29).

En Nazzâm kimdir?

İbrahim Nazzam (d. 775, ö. 845) (tam adı İbrahim ibn Sayyar al-Nazzam) Filozof ve teolog. 775'te Irak'ın Basra şehrinde doğdu, 845'te Bağdat'ta öldü. Ebu'l-Huzeyl gibi Mutezile filozoflarının önemli ve özgün isimlerinden biridir....
İbrahim Nazzam
Çağıİslam'ın Altın Çağı, (8. ve 9. Yüzyıl)
İlgi alanlarıTeoloji, Felsefe
3 satır daha

Tafra teorisi ne demektir?

Sözlükte “atlamak, âniden sıçramak” anlamındaki tafra kelimesi, Mu'tezile kelâmcılarından Nazzâm'ın mekânsal hareketin imkânını açıklamak amacıyla geliştirdiği teori için kullanılan bir terimdir.

Cüzi La Yetecezza ne demek kelam?

(Ar. olumsuzluk eki lā ve tecezzі'den muzâri fiil yetecezzā ile lā-yetecezzā “bölünmez”) Parçalanması, bölünmesi mümkün olmayan [Dîvan edebiyâtında sevgilinin yok denecek kadar küçük ağzı için kullanılmıştır]: “Cüz-i lâyetecezzâ: Artık bölünemeyen en küçük parça, atom.” Bin pâre olsa da olamaz ol dehan kadar / Yanında ...

Kümun teorisi ne demek?

Kelâm ilmindeki yaratma teorilerinden biri kümûn teorisidir. Nazzâm'a atfedilen bu teori tüm varlıkların tek bir seferde yaratıldığını öngörmektedir. ... İbn Hazm kümûn teorisini sadece dar kapsamlı olarak kabul eder ve eşyanın tamamının tek bir seferde yaratıldığını öngören geniş ölçekli teoriyi reddeder.

Salah ve Aslah ne demek?

Aslah kelimesi, kişi için iyi, faydalı, haz ve sevinç verici olmak anlamındaki salâh kökünden türemiş olup, kullar hakkında en uygun, en faydalı ve en iyi olan şey demektir. Mutezi- le'nin çoğunluğu aslah olanı yapmanın Allah'a vacip olduğu tezini savunurken, Ehl-i Sünnet bunu reddetmiştir.

Sarfe teorisi kime aittir?

226/841) nispet edilse de ağırlıklı görüş olarak Mu'tezile âlimlerinden Nazzâm'ın (ö. 231/845) sistemleştirdiği kabul edilen Sarfe Teorisi'dir.

Kümun nazariyesi nedir?

Kelâm ilmindeki yaratma teorilerinden biri kümûn teorisidir. Nazzâm'a atfedilen bu teori tüm varlıkların tek bir seferde yaratıldığını öngörmektedir. ... İbn Hazm kümûn teorisini sadece dar kapsamlı olarak kabul eder ve eşyanın tamamının tek bir seferde yaratıldığını öngören geniş ölçekli teoriyi reddeder.

Kümun ne?

Pusulanıp gizlenmek. Tıb: Gözde "gümne" denilen bir dumanlı hastalık görünmesi.

Cuz I Layetecezza ne demek?

cüz-i layetecezza / cüz-i lâyetecezzâ Parçalanmayan parça; zerre, atom.

Mutezilenin 5 esası nedir?

Bunlar; Tevhid, Adalet, Va'd ve Vaîd (Söz ve tehdit, kişinin amelinin haliki oluşu), El Menzile beyne'l-menzileteyn (büyük günah işleyenlerin iman ve inançsızlık arasında bir yerde bulunmaları), Emr-i bi'l ma'rûf ve Nehy-i Anil Münker'in farz-ı ayn oluşu olarak sayılabilir.

Sarfe teorisi hangi mezhebe aittir?

bu teori kur'an- kerim'in manalarına dair ilimlerden biri olan i'cazu'l kuran için ortaya atılmış bir teoridir. teori sahibi ise mutezilî alim ibrahim nazzam. bu teoriye göre kur'an-ı kerim'in benzeri çok rahat bir şekilde ortaya konabilirdi.

Sarfe ne demek?

Sözlükte “savmak, çevirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, altın parayla gümüş parayı değiştirmek, bir para diğerine üstün olmak” gibi anlamlara gelen sarf kelimesi fıkıhta paranın para ile değişimini konu edinen akdi ifade eder. Sarf işini meslek edinen kişiye sayrafî veya sarrâf denir.

Kumun nedir?

Kum; bölünmüş kaya ve mineral parçacıklarından oluşan granül bir malzemedir. ... Yani, kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır. Kumun bileşimi, kaya kaynaklarına ve koşullarına bağlı olarak değişir.