Alevilik'te gülbank nedir?

İçindekiler:

  1. Alevilik'te gülbank nedir?
  2. Alevilik'te dua ne demektir?
  3. Alevilik Bektaşilik kardeşliğine ne denir?
  4. Alevilik Bektaşilik yol kardeşliği nedir?

Alevilik'te gülbank nedir?

Gülbank, gülbenk, gulvang, gulbang ya da gulweng Farsça gül + ses anlamına gelen bang'tan "gül sesi" anlamındadır. ... Terim olarak ise Mevlevilik, Bektaşilik, Halvetilik, Kadirilik, Rufailik gibi tarikatlarda hep bir ağızdan yüksek sesle söylenen alkış, dua içerikli sözlü edebiyat ürünü anlamı taşır.

Alevilik'te dua ne demektir?

Duazdeh Farsça olup oniki (12) anlamına gelmektedir. Duaz, Cem âyinlerinde söylenen ve Oniki İmamlar'ın adlarının geçtiği deyişlerdir. Bazen dua olarak da nitelendirilirler. Bu deyişlerde ayrıca Oniki İmamlar'ın yanı sıra başta Muhammed ve Hacı Bektaş Veli olmak üzere Alevî ulularının adları geçmektedir.

Alevilik Bektaşilik kardeşliğine ne denir?

Aleviliğin en önemli erkânlarından biri olarak görülen musahiplik erkânı, sıhriyet (kan bağı) ilişkisine dayanmayan ve tamamen gönül bağıyla kurulan bir kardeşlik ikrarıdır. Alevilik inancına intisap etmiş bir birey (talip) bu erkâna uymak ve kendisine 'ahretlik' denilen bir musahip tutmak zorundadır.

Alevilik Bektaşilik yol kardeşliği nedir?

Alevilik ve Bektaşilikte kardeşlik, yol kardeşliği anlamındaki musahiplik için cem düzenlenir. Evli bir çift başka bir evli çift ile birlikte dedenin huzurunda kurban keser ve hayır duası alır. ... En temel kurallarından biri de musahip olan kişilerin çocuklarının birbirleriyle evlenmesinin yasak olmasıdır.