Müdebbir ne demek Osmanlıca?

İçindekiler:

  1. Müdebbir ne demek Osmanlıca?
  2. Müdebbir ne demek TDK?
  3. Muvahhid olmak ne demek?
  4. Münib ne demek?
  5. Bezm i muhabbet ne demek?

Müdebbir ne demek Osmanlıca?

müdebbir / مُدَبِّرْ Evvelden düşünüp işleri ona göre ayarlayan. Her şeyin evvelden tedbirini yapan, gören. İlmi ile her şeyin akibetini ihâta edip ona göre hikmetle iş yapan Allah (C.C.).

Müdebbir ne demek TDK?

(ﻣﺪﺑّﺮ) sıf. ve i. (Ar. tedbіr “sonunu düşünmek, idâre etmek”ten mudebbir) İş ve davranışlarının sonucunu inceden inceye düşünerek hareket eden, tedbirli ve ihtiyatlı davranan (kimse): Mu'teberdir pes bilin bunlar dahi / Bunların adın müdebbirler ohı (oku, çağır) (Âşık Paşa).

Muvahhid olmak ne demek?

(ﻣﻮﺣّﺪ) i. (Ar. tevhіd “birlemek”ten muvaḥḥid) Allah'ın birliğine inanan, tevhit inancını benimseyen kimse, müslüman: Çün vahdete buldu yol muvahhid / Cerh oldu bu müşrikin güvâhı (Nesîmî). ... Muvahhid kelimesinin kadını ifâde eden, kadın ismi olarak kullanılan veya tamlamalarda ortaya çıkan aynı mânâdaki müennes şekli.

Münib ne demek?

(ﻣﻨﻴﺐ) sıf. ve i. (Ar. inābe “tövbekâr olup Hakk'a yönelmek”ten munіb) Tövbe edip Hak yoluna yönelen, tövbekâr olan (kimse): Ol habîb ü ol hasîb ü ol nesîb / Ol münîb ü ol tabîb ü ol hatîb (Süleyman Çelebi).

Bezm i muhabbet ne demek?

1. İçkili, eğlenceli yiyip içme ve sohbet meclisi: Bezme teşrîf eyle ey çeşm-i âfet / Bu şeb hâne halvet eyle muhabbet (Şarkı).