Sprue hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Sprue hastalığı nedir?
  2. Tropikal sprue nedir tıp?
  3. Non tropikal sprue ne demek?
  4. Çölyak sprue nedir?
  5. Atipik Çölyak Nedir?
  6. Çölyak hastalığı kanda çıkar mı?
  7. Çölyak için kanda hangi test yapılır?

Sprue hastalığı nedir?

İnce bağırsakta sindirimi sağlayan yapıların düzleşmesi ve iltihabı sonucu oluşan hastalıktır.

Tropikal sprue nedir tıp?

İnce bağırsakta sindirimi sağlayan tüylü çıkıntıların (villuslar) bozulmasıyla ortaya çıkan ,temelinde alerjinin yattığı bir sindirim sistemi hastalığıdır.Villusların bozulması ince bağırsakların emilim fonksiyonuna engel olur.Yapılamayan sağlıklı emilime bağlı bir seri patoloji ortaya çıkar.

Non tropikal sprue ne demek?

Çölyak hastalığı, çölyak sprue, non tropikal sprue ve gluten enteropati de denilen bir takım genetik yatkınlığı bulunan kişilerde buğday, çavdar, arpa alımıyla uyarılan iltihabı bir ince bağırsak hastalığıdır.

Çölyak sprue nedir?

Çölyak hastalığı (diğer adı ile çölyak, tropik olmayan sprue, çölyak sprue, gluten sensitif enteropatisi), besin kaynaklı bir ince bağırsak alerjisidir. Bu hastalık tahıllarda bulunan, genelde glutenin bulunduğu bazı protein zincirlerine karşı oluşan kronik bir reaksiyondur.

Atipik Çölyak Nedir?

Atipik Çölyak Boy kısalığı, pubertede gecikme, diş minesi defektleri ve demir eksikliğinin yanında sindirim sistemine ait tekrarlayan karın ağrısı, bulantı, kusma, karaciğer enzimlerinde yükselme ile kabızlık gibi tipik olmayan bulgular görülebiliyor. Bu hastalara tanı koymak oldukça zor oluyor.

Çölyak hastalığı kanda çıkar mı?

Çölyak hastalığına ilişkin kan testlernin her biri kanda belli bir otoantikorun miktarını ölçmektedir. Her bir test için hem IgG (immünoglobülin G) hem de IgA (immünoglobülin A) antikorları ölçülebilmesine rağmen az sayıda laboratuvar gliyadin testi dışında başka IgG testleri de uygulamaktadır.

Çölyak için kanda hangi test yapılır?

Çölyak hastalığının teşhis edilmesi için, kanda çölyak hastalığına özgü antikorların varlığı araştırmak gerekir. Genellikle doku transglutaminaz antikoru IgA ya da anti-endomisyum antikoru IgA testi kullanılır. Bunların dışında doktorunuz gerekli gördüğü takdirde başka kan testleri isteyebilir.