Atardamar bozukluğuna ne denir?

İçindekiler:

  1. Atardamar bozukluğuna ne denir?
  2. Atardamar özellikleri nelerdir?
  3. Atardamar patlaması neden olur?
  4. Kaç tane atardamar var?
  5. Iridyum simgesi nedir?

Atardamar bozukluğuna ne denir?

En yaygın görülen atardamar hastalığı; ateroskleroz yani damar sertliğidir. Bu problem insanın doğumundan başlamaktadır ve yaşam tarzına bağlı olarak 40'lı yaşlardan sonra belirti vermektedir. Bu problem; damar duvarının kalınlaşması nedeni ile damar yolunun daralması olarak da ortaya çıkmaktadır.

Atardamar özellikleri nelerdir?

Atardamarlar (arterler) kalpten aldıkları kanı dokulara ileten özel damarlardır. Atardamarlar toplardamara göre daha kalın duvarlı, daha yüksek basınçlara dayanabilen, eşlik eden toplardamara göre daha dar damarlardır.

Atardamar patlaması neden olur?

Aort yırtılmasının en önemli etkeni yüksek tansiyondur. Kontrol altına alınmayan hipertansiyon, damar içi basıncının artmasına yol açar. Bu da zamanla aort damarına binen yükün artmasına neden olarak aort yırtılmasına sebep olabilir. Aort yırtılmasının yaygın olarak görülen bir diğer nedeni de damar sertliğidir.

Kaç tane atardamar var?

Dolayısıyla, kalbi 2'si solda, biri sağda olmak üzere 3 atardamar (koroner arter) besler. Sağ koroner arter iki karıncık arası bölmenin arka kısmını, sağ kulakçığı ve sağ ventrikülü kanlandırır. Kendisinden; akut marjin, sol ventrikül, sinüs düğümü arteri gibi dallar çıkar.

Iridyum simgesi nedir?

7439-88-5 İridyum/CAS numarası