Endüktif metot ne demek?

İçindekiler:

  1. Endüktif metot ne demek?
  2. Tümevarımlı muhakeme nedir?
  3. Tümdengelimli muhakeme ne demek?
  4. Tümevarımsal muhakeme ne demek?

Endüktif metot ne demek?

Tümevarım, özel veya tekil önermelerden genel veya tümel önermelere doğru yapılan bir akıl yürütme biçimidir, “indüktif akıl yürütme” olarak da bilinir. Diğer bir tanımla özelden genele ulaşmayı hedefleyen akıl yürütme biçimine tümevarım denir.

Tümevarımlı muhakeme nedir?

Tümevarımsal muhakeme özel durumlardan genellemelere varmaya kadar devam eden sonuç çıkarma sürecidir. Matematik eğitiminde tümevarımsal muhakeme sayılar ve şekiller arasında bulunan örüntülerin, bağıntıların ve ilişkilerin keşfedilmesi ile ilişkili bir süreçtir.

Tümdengelimli muhakeme ne demek?

Tümdengelim (Dedüksiyon) Tümdengelim öncül bilgilerden yeni sonuçlar çıkarmaktır. Öncüller halihazırda bilinen ya da varsayılan olgulardır. Örneğin, "Arabalar dört tekerlidir" ve "Kara Şimşek bir arabadır" öncüllerinden tümdengelim yoluyla "Kara Şimşek dört tekerlidir" sonucu elde edilebilir.

Tümevarımsal muhakeme ne demek?

Tümevarımsal muhakeme testleri, problem çözme için önemli olan becerileri ölçer. Bu testler soyut muhakeme ya da diyagram türü testler olarak da anılır. Tümevarımsal muhakeme testleri, alışılmadık bilgilerle çalışma esnekliğini ve çözüm bulma becerilerini ölçer.