Alabanda ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Alabanda ne demek TDK?
  2. Alabanda geminin neresi?
  3. Kaç Böyle komutu?
  4. İskele hangi yön?
  5. Denizciler yola çıkarken ne der?
  6. Alabanda yapmak ne demek?
  7. Alabanda yapmak nedir?

Alabanda ne demek TDK?

Deniz teknelerinin iç yanları, borda karşıtı. 1. Gürültü, patırtı, şamata: Bir alabanda var. 2.

Alabanda geminin neresi?

Karina: Geminin su altında kalan dış yüzeyidir. Sintine: Geminin iç dip kısmıdır. Borda: Geminin dış yan yüzeyidir. Alabanda: Geminin iç yan yüzeyidir.

Kaç Böyle komutu?

Kaç böyle (Pruva kaç?) (How does she had):Herhangi bir rotada dümen tutulurken veya yeni bir rotaya geçildiği zaman pruvanın hangi rotada olduğunu öğrenmek için serdümene verilen kumandadır.

İskele hangi yön?

İskele: Kıç-baş doğrultusunda sol tarafta kalan bölüm. Sancak: Kıç-baş doğrultusunda sağ tarafta kalan bölüm.

Denizciler yola çıkarken ne der?

Bir denizci geleneğidir; sefere çıkan denizcilere “Pruvan Neta Olsun” demek… Yolun açık olsun manasında, herhangi bir engelle karşılaşmadan selametle seferin tamamlanması temennisidir “pruvan neta olsun” demek denizci lugatinde.

Alabanda yapmak ne demek?

ѻ Alabanda etmek: Gemi dümenini sağa veya sola doğru sona kadar kıvırmak, çevirmek. Alabanda iskele: deniz. ... Geminin baş tarafının sağa dönmesi için dümenin sonuna kadar sola (gemicilik tâbiriyle sancağa) doğru kırılması için verilen kumanda, sancak alabanda. Alabanda vermek: argo.

Alabanda yapmak nedir?

Alabanda, denizcilikte yeke ucunun bordanın iç kısmını gösterecek kadar çevrilmesine verilen isimdir. Dümenin 35. dereceye kadar basılması da alabanda olarak anılır. Denizcilik ile ilgili olmayanların bile bildiği “iskele alabanda” ifadesi, dümenin iskele yönünde sonuna kadar basılması gibi bir anlam taşımaktadır.