Kemter kuluna ne demek?

İçindekiler:

  1. Kemter kuluna ne demek?
  2. Kemteri kimdir?
  3. Dertli Kemter kimdir?
  4. Geda nedir sözlük anlamı?
  5. Medyûn ne demek Osmanlıca?
  6. Edebiyatta Geda ne demek?
  7. Medyun u şükran ne demek?

Kemter kuluna ne demek?

(Fars. kem “kötü, değersiz” ve -ter ekiyle kem-ter) Çok değersiz, çok aşağı, pek îtibarsız, en hakir: Sanırlar beni deliyem ben dost bâğı bülbülüyem / Mevlânın kemter kuluyam kimse bahâ saymaz bana (Yûnus Emre). Kemter kuluyum ben Ali'nin o şâh-ı keremdir / Hasan başımın tâcı Hüseyn gözümde nemdir (Nesîmî'den).

Kemteri kimdir?

Kemterî, genç yaşta saçlarının dökülmüş olması sebebiyle halk arasında Kel Hacı adıyla tanındı (Ergun-Uğur 2002: 86-87). Kimi kaynaklarda asıl adı Yusuf olan Kemterî mahlaslı bir şairden daha söz edilir ki adı geçen bu âşık Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Yücepınar köyünde doğdu ve yine 1921 yılında aynı köyde öldü.

Dertli Kemter kimdir?

Âşık Kemter Sivas'a bağlı Şarkışla ilçesinin Kale köyünde doğdu. Kale köyü, Emlek Bölgesi denilen Kızılırmak havzasındadır. ... Bir bakıma daha sonraki Emlek ozanlarına örnek olmuş, onları etkilemiştir. Şiirlerinde “Sefil Kemter” , “Dertli Kemter” mahlaslarını da kullanmıştır.

Geda nedir sözlük anlamı?

GEDÂ (ﮔﺪﺍ) i. (Fars. gedā) Dilenci, yoksul, fakir: Demişsin gedâma selâm et benden / Ey şîrin-zebânım aleykümselâm (Gevherî).

Medyûn ne demek Osmanlıca?

medyun / medyûn / مدیون / مَدْيُونْ Borçlu, verecekli.

Edebiyatta Geda ne demek?

kelime anlamı dilencidir… anlamsal yapıda incelenirse; klasik türk şiirinde aşkından yanan, kavrulan ve aşk dilenen, seven kimse 'gedâ' diye tanımlanır ve aşığı temsil eder, sevilen ise padişah ya da şâh olarak tanımlanır….

Medyun u şükran ne demek?

Medyûn-ı şükran: Teşekkür borcu olan, şükran borçlusu.