Fevkinde ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Fevkinde ne demek TDK?
  2. Fevkaladenin Fevki ne demek TDK?
  3. Fevt ne demek?
  4. Osmanlıca FEVK ne demek?
  5. FEVK al ne demek?
  6. Sermediye ne demek?
  7. Fevt ne demek osmanlica?
  8. Fevkalbeşer ne demek sözlük anlamı?
  9. Sarfınazar edilmiştir ne demek?
  10. Sermedi ne demek Osmanlıca?
  11. Ya Sermed ne demek?

Fevkinde ne demek TDK?

Fevkinde ne demek TDK? Fevk (i. ) Mesâfelerin, zamânın, iklimlerin fevkinde yaşıyoruz (Yâkup K. Karaosmanoğlu). ѻ fevkinde olmak: Daha üstün olmak, daha ilerisinde olmak, ötesine geçmiş olmak: Birinci sınıf efendisi, mutlaka kendi fevkinde olan sınıf efendilerini her tesâdüfte selâmlar…

Fevkaladenin Fevki ne demek TDK?

benim bildiğim kadarıyla fevkalade: güzelliğin şahaneliğin üst sınırı ve fevki de pekiştirmesi yani türkçe olarak kullanmaya kalkarsak cümleyi 'üst güzelliğin üstü' gibi bi cümle çıkıyor... Bülent Ersoy'un en sık kullandığı sözlerden biri. Çok beğenilen birşeyi anlatırken kullanılır.

Fevt ne demek?

1. Bir şeyi bir daha ele geçmeyecek şekilde kaybetme, elden kaçırma: “Fevt-i fırsat: Fırsatı elden kaçırma.” 2. mec. Ölüm, mevt: “Fevt-i nâgehânî: Ansızın gelen ölüm.” Fevtinin Gālib dedim târîhini / Göçtü yâhû Zikrî ismullâh ile (Şeyh Gālib).

Osmanlıca FEVK ne demek?

fevk / فوق / فَوْقْ Üst. Üst taraf. Yüksek derece. Yukarı.

FEVK al ne demek?

Âdetin üstünde, duyulmadık, görülmedik, olağanüstü.

Sermediye ne demek?

(Ar. sermed ve nispet eki -і ile sermedі) Sonsuz, ölümsüz, ebedî, bâkî: Rûhumda hazân-ı sermedî var / Handemde melâl içinde ağlar (Tokadîzâde Şekip'ten).

Fevt ne demek osmanlica?

Kaybetme. Elden çıkarma. Kaçırma. Bir şeyin bir daha ele geçmiyecek şekilde elden çıkması.

Fevkalbeşer ne demek sözlük anlamı?

sf. (fe'vkalbeşer) esk. 1. İnsanüstü: “Var kuvvetimle, fevkalbeşer bir kuvvetle boğazına sarıldım.” -A. Gündüz. 2. Üstün nitelikli (kimse): “Abdülhak Hamit Bey fevkalbeşer bir devden daha güzel bir mahluktur.” -Y. K.

Sarfınazar edilmiştir ne demek?

1. Vazgeçme, hesâba katmama. 2. (-den) Hesâba katılmasa da, sayılmasa da: “O semt, uzaklığından sarfınazar güzel de değil.” ѻ Sarfınazar etmek: Vazgeçmek, hesâba katmamak: Bunun üzerine pâdişah kadıların katillerinden sarfınazar eder (Fâik Reşat).

Sermedi ne demek Osmanlıca?

Daimî, ebedî, sürekli.

Ya Sermed ne demek?

Devamlı olarak herşeyi nurlandıran ve aydınlatan Allah.