Feyzullah Efendi Kimdir?

İçindekiler:

  1. Feyzullah Efendi Kimdir?
  2. Feyzullah Efendi hangi padişah döneminde?
  3. Feyzullah Efendi Medresesi nerede?
  4. 2 Feyzullah kim?
  5. Edirne olayı sonucunda tahta geçen padişah kimdir?
  6. Kadı Fazlullah Efendi kimdir?
  7. Edirne Olayı hangi padişah zamanında?
  8. Küçük Hüseyin Efendi Türbesi nerede?
  9. Üzeyir Garih kimin Mezar Ziyareti?
  10. 3 Ahmet hangi isyanla tahta çıktı?
  11. Kabakçı Mustafa isyanı neden çıkmıştır?
  12. Edirne olayı ile hangi padişah tahtan indirildi?

Feyzullah Efendi Kimdir?

Mehmed Feyzullah Efendi (d. 1639, Erzurum - ö. 1703, Edirne), Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris, şehzade hocası, padişah danışmanı.

Feyzullah Efendi hangi padişah döneminde?

Feyzullah Efendi Vakası (Edirne vakası), Osmanlı Devleti'nde II. Mustafa döneminde gerçekleşen, padişahın tahttan indirilmesi ve Şeyhülislam Feyzullah Efendi'nin öldürülmesiyle sonuçlanan bir olaydır. İstanbul'daki isyancılar, yeni sadrazam ve şeyhülislam tayin etmek için Edirne'ye yürüdüler.

Feyzullah Efendi Medresesi nerede?

İstanbul'un Fatih ilçesinden Eminönü istikametinde yürürken Macar Kardeşler Caddesi üzerindeki bulunan Feyzullah Efendi Medresesi, bugün Millet Kütüphanesi olarak bilinmektedir. Meşhur kitapsever ve koleksiyoncu Ali Emîrî Efendi'nin kitaplarını buraya bağışlaması ile bu adı almıştır.

2 Feyzullah kim?

1048'de (1639) Erzurum'da doğdu. Asıl adı Mehmed olup Erzurum müftüsü Seyyid Mehmed Efendi ile Şerife Hatun'un oğludur. İlk eğitimini babasından aldı. Daha sonra Seyyid Abdülmü'min'den ve dayısının oğlu İsmâil Efendi'den Arapça, Farsça, fıkıh ve fıkıh usulü okudu.

Edirne olayı sonucunda tahta geçen padişah kimdir?

Mustafa tahttan indirildi. III. Ahmed tahta çıktı. Şeyhülislam Feyzullah Efendi öldürüldü.

Kadı Fazlullah Efendi kimdir?

Alim olarak da bilinen Fazlullah Efendi Gebze kadılığından sonra II. Murad'ın hekimi olmuş, bu görevde iken bazı hususlardaki iyi görüş ve tedbirleri dolayısıyla padişahın yakınlığını ve teveccühünü kazanmıştır. Nitekim Mehmed Paşa'nın ölümü üzerine 1436 yılında vezir olarak tayin edilmiştir.

Edirne Olayı hangi padişah zamanında?

Ahmed tahta çıktı. Şeyhülislam Feyzullah Efendi öldürüldü. Edirne Vakası ya da Feyzullah Efendi Vakası, 1703 yılında İstanbul'da başlayan, Edirne'den Osmanlı devletini yönetmekte olan Osmanlı padişahı II. Mustafa ile hocası ve yakın danışmanı Şeyhülislam Feyzullah Efendi aleyhine gelişen büyük bir ayaklanmadır.

Küçük Hüseyin Efendi Türbesi nerede?

Küçük Hüseyin 1930 yılında 14 Mart Cuma günü saat 12.05'te öldü. Kabri, Eyüp Sultan'da Karlıktepe'de, ikinci şeyhi Muhmed Nuri Efendi'nin kabri civarına yapıldı. Kitapta, "Küçük Hüseyin Efendi'nin kabri, parmaklık ve duvar ile düzeltilmiştir" deniliyor.

Üzeyir Garih kimin Mezar Ziyareti?

Üzeyir Garih'in, mezarı başında öldürüldüğü Şeyh Hüseyin Efendi ile arasındaki gizli bağı, yanında 30 yıl çalışan Babaeskili Cemal Cumalı anlattı. Her hafta mezarını ziyaret ettiği şeyh Küçük Hüseyin'in, Üzeyir Garih'in isim babası olduğu öne sürüldü.

3 Ahmet hangi isyanla tahta çıktı?

27 yıl gibi uzun bir süre tahtta kalan Sultan III. Ahmed, çıkan Patrona Halil İsyanı sonucunda, tarihinde padişahlıktan çekilmek zorunda kaldı. Sultan III. Ahmed'in padişahlığının ilk günleri, tamamen disiplinden çıkmış yeniçerileri yatıştırma gayretleri ile geçti.

Kabakçı Mustafa isyanı neden çıkmıştır?

de Osmanlı ordusu Rusya ile savaşmak üzere yola çıktığında Serdar-ı Ekrem Sadrazam Çelebi Mustafa Paşa yerine kaymakamlık görevine, Nizam-ı Cedid karşıtı Köse Musa Paşa atandı. ... Sadaret Kaymakamı Köse Musa Paşa'nın telkinleriyle, yamaklar, Haseki Halil Ağayı parçaladılar. Bu hareket ile isyan başlatıldı.

Edirne olayı ile hangi padişah tahtan indirildi?

Mustafa tahttan indirildi. III. Ahmed tahta çıktı. Şeyhülislam Feyzullah Efendi öldürüldü.