Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

İçindekiler:

  1. Böbrek Hastalıkları Nelerdir?
  2. Böbrek fonksiyonları neden bozulur?
  3. Kronik böbrek hastalıkları nedir?
  4. Böbrek bozulursa ne olur?
  5. Böbrek düzensizliği nedir?
  6. Böbrek yetmezliğinin tedavisi nasıl yapılır?
  7. Kronik böbrek yetmezliğine neden olan hastalıklar?

Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
  • Çabuk yorulma, bulantı, kusma.
  • İdrarın görünümünde değişiklik (Kanlı, çay rengi, köpüksü olması)
  • İdrar yapma alışkanlığında değişiklik (Miktarda artma veya azalma, idrara sıkışma, idrar yaparken yanma, gece idrara çıkma)
  • Ayak bilekleri, el ve yüzde şişme.
  • Yüksek kan basıncı
Daha fazla öğe...

Böbrek fonksiyonları neden bozulur?

Yapılan son çalışmalara göre böbrek yetmezliğine neden olan hastalıklar arasında ilk 5 sırada; diyabet, hipertansiyon, nefritler, genetik yatkınlık ve Amiloidoz hastalığı bulunmaktadır.

Kronik böbrek hastalıkları nedir?

Kronik Böbrek Hastalığı Nedir? Kronik böbrek hastalığı, böbrek fonksiyonlarında ya da glomerular filtrasyon hızında önemli bir azalma olduğunda ortaya çıkar. Bu da yüksek tansiyon, kansızlık, kalp ve kan damarı hastalıklarına neden olur.

Böbrek bozulursa ne olur?

Böbrekler düzgün çalışmadığında, vücuttaki ekstra sıvı akciğerlere girer. Anemi vücudunuzu oksijenden yoksun bırakır ve bu nefes darlığı ile sonuçlanır. Düzgün çalışmayan böbrekler ayak bilekleri, ayaklar ve ellerinizde şişmeye neden olan sodyum tutulmasına neden olur.

Böbrek düzensizliği nedir?

Böbreklerin görevini yerine getiremediği durumlar böbrek yetmezliği olarak tanımlanmaktadır. Kronik böbrek yetmezliğinden bahsedebilmek için hastanın 3 aylık böbrek fonksiyonlarının bozuk olması gerekir. Sinsi ilerleyen böbrek yetmezliği hiçbir belirti vermeden son aşamaya kadar gelebilmektedir.

Böbrek yetmezliğinin tedavisi nasıl yapılır?

Böbrek yetmezliğinin tedavisi için birkaç yöntem kullanılır. Bireyin ihtiyacı olan tedavi türü böbrek yetmezliğinin sebebine bağlı olacaktır. Böbrek yetmezliğinde kullanılan yöntemlerden birisi diyalizdir. Diyaliz, bir makine kullanarak kanı filtreler ve toksik öğelerden arındırarak böbreklerin işlevini yerine getirir.

Kronik böbrek yetmezliğine neden olan hastalıklar?

Başlıca kronik böbrek yetmezliği nedenleri; şeker hastalığı (diyabet) ve yüksek tansiyon (hipertansiyon)'dur. Ayrıca, kronik glomerülonefrit adı verilen bazı iltihabi böbrek hastalıklarında da benzer klinik tablo oluşabilir. Kronik böbrek hastalarında, yıllarca hiçbir şikâyet ve belirti ortaya çıkmayabilir.