İlmi Feraizi ne demek?

İçindekiler:

  1. İlmi Feraizi ne demek?
  2. Feraiz hangi ilmin konusudur?
  3. Feraiz başlığı altında incelenen nedir?
  4. Kitabu l Feraiz kimin?
  5. Hangisi fıkıh ilminin konularında Feraiz başlığı altında incelenmektedir?
  6. Dinimize göre miras paylaşımı nasıl olur?
  7. Fıkıhla uğraşan alimlere ne denir?
  8. Miras ve vasiyet ile ilgili hükümler hangi başlık altında incelenmektedir?
  9. Dinimize göre kardeşler arasında mal mirası nasıl paylaşımı?
  10. Fıkıh ilminin temel konuları nedir?
  11. Ilmi ile uğraşan kişiye ne denir?

İlmi Feraizi ne demek?

Feraizin ise anlamı bu kelimenin çoğuludur ve İslam hukukunda miras hukukunu ifade eder ve mirasçıların paylarına düşen kısmı işaret eder.Alimler için feraiz ilmi, miras sahibinden kalan malların kimlere, nasıl dağıtılacağını gösteren ilimdir.

Feraiz hangi ilmin konusudur?

İslâmiyet'te, mîras hukuku başlı başına bir ilim konusudur. Hatta bu paylaşım miras Kur'an-ı Kerim'de de yer almış ve buna feraiz ilmi denilmiştir. Farz kelimesinin çoğuludur. Mirasın varislere tayin olunan hisseleri anlamına gelir.

Feraiz başlığı altında incelenen nedir?

Farz ile eş anlamlı olan farîza, İslâm literatüründe mükelleften yapılması kesin ve bağlayıcı bir şekilde istenen dinî görevleri ifade ettiği gibi, evlenme akdi gereği kadına ödenmesi gereken mehir ve mirasçıların terikedeki payları da önceden belirlenmiş olduğu için farîza olarak anılır.

Kitabu l Feraiz kimin?

Kitabu'l-Vesaya ve'l-Feraiz (Kod: 11-A-22) - Manastırlı el-Hac İsmail Hakkı | kitapyurdu.com.

Hangisi fıkıh ilminin konularında Feraiz başlığı altında incelenmektedir?

ASHÂBÜ'l-FERÂİZ) İslâm miras hukukunun en önemli kısmını oluşturduğundan miras hukukuna “paylar ilmi” anlamındaki ilmü'l-ferâiz denmeye ve konu klasik fıkıh kitaplarında “kitâbü'l-ferâizbaşlığı altında ele alınmaya başlanmıştır. Bu konuda uzmanlaşan âlimlere de fâriz, ferâizî, farazî denilmiştir.

Dinimize göre miras paylaşımı nasıl olur?

İslam hukukuna göre miras paylaşımında erkeklerin payı kadınların payının iki katıdır. ... Mirasçılar arasında miras bırakanın annesi ve babası ile birlikte çocukları da bulunuyor ise anne ve babanın her biri terekeden 1/6 oranında miras payı alırlar.

Fıkıhla uğraşan alimlere ne denir?

Çoğunlukla bir ilim olarak kabul edilmektedir ve fıkıh ile uğraşan kişilere de fakih adı verilmektedir.

Miras ve vasiyet ile ilgili hükümler hangi başlık altında incelenmektedir?

İnsanın ölümünden sonra malının ne oranda kimlere verileceği miras hükümleri kapsamında belirlenmiştir. Miras hükümleri, İslâm miras hukukunda daha çok “kitabu'l-ferâiz” veya “kitabu'l-mevâris” ayrıca “vasiyetler” ve “kısmet” başlıkları altında yer almıştır.

Dinimize göre kardeşler arasında mal mirası nasıl paylaşımı?

Kardeşlerin Mirası: Kardeşlerin mirasçılığı ana bir kardeş ve ana-baba veya baba bir kız kardeş olmak üzere 2 başlıkta incelenmektedir. Ana bir kardeşlerin mirası: Ölen bir erkek ya da kadına erkek mirasçısı bulunmadan mirasçı olunuyor ise kardeşin miras payı terekenin 1/6 sı kadardır.

Fıkıh ilminin temel konuları nedir?

Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.

Ilmi ile uğraşan kişiye ne denir?

Tanımda geçen kavramlar: Müçtehit/fakih: Fıkıh ilmi ile uğraşan, Kur'an ve sünnet gibi delillerden dinî hükümler ortaya koyabilme bilgi ve becerisine sahip olan İslâm hukukçusu İslâm bilgini; alim, kimseye müçtehit/ fakih denir.