Lokavt uygulamasına kim karar verir?
İçindekiler:
- Lokavt uygulamasına kim karar verir?
- Kimler grev yapamaz?
- Sendika olmadan grev yapılabilir mi?
- Işçinin grev hakkı var mı?
- Kanun dışı grev nedir?
- Işyerinde grev nasıl yapılır?
- Grev Nedir hukuk?
- Grev neden yapılır?
- Grev yapan işçiye maaş ödenir mi?
- Grev ne kadar sürer?
- Grev kararı ne zaman alınır?
- Grev kararı karşı tarafa tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içinde uygulanabilir?
- Kanuni grev kararı arabulucu tarafından düzenlenen uyuşmazlık tutanağının görevli makam tarafından tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içerisinde alınabilir?
- Iş sözleşmesinin askıya alınması ne demek?
- Askıda personel ne demek?
- Mevsimlik işler nelerdir?
- Mevsimlik tarım işçisi ne demek?
- Mevsimlik işçiler nedir?
- Mevsimlik işçiler hangi kanuna tabi?
- 4d li işçiler hangi kanuna tabi?
- 4857 sayılı iş kanun en önemli maddeleri nelerdir?
Lokavt uygulamasına kim karar verir?
İşyerinde faaliyetin tamamen durmasına neden olacak tarzda, işverenin kendi kararıyla veya üyesi olduğu işveren sendikasının verdiği karara uyarak, işçilerin topluca işten uzaklaştırılmasına lokavt denir. Lokavt ne zaman ilan edilebilir?
Kimler grev yapamaz?
Grev yasağı işler ve işyerleri
- Can ve mal kurtarma işlerinde.
- Cenaze ve tekfin işlerinde.
- Su, elektrik, havagazı, termik santrallarını besleyen linyit üretimi, tabii gaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı, üretimi nafta veya tabii gazdan başlayan petrokimya işlerinde.
- Banka ve noterlik hizmetlerinde.
Sendika olmadan grev yapılabilir mi?
Sendikaların üyelerini greve katılmaya zorlama gücü yoktur. ... Bu durumda sendika üyesi olsun veya olmasın bazı işçiler greve katılmayabilir veya grevden vazgeçebilir. şveren ise greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçen işçileri çalıştırıp çalıştırmamakta serbesttir (m. 38/II).
Işçinin grev hakkı var mı?
İşçilerin sendikaya üye olma hakkı var. ... Mahkemeler yıllar sürüyor. 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşmeler Kanuna göre, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa sendikaların greve gitme hakkı var. Ama grevin yasaklanma olasılığı yüksek.
Kanun dışı grev nedir?
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun md. 58/3 hükmüne göre kanun dışı grev, “Kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan grev” olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, Türk hukukunda kanun dışı grev, mesleki amaç dışına taşıp 6356 sayılı STİSK hükümlerine uyulmaksızın gerçekleştirilen grevdir.
Işyerinde grev nasıl yapılır?
Grev yapabilmek için öncelikle uzlaşmazlık olması tutanağı düzenlenmesi ve taraf işçi sendikasının grev kararı alması gerekiyor. Burada ne alınmış bir grev kararı var, ne de uzlaşmazlık tutanağı. Kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan, mevcut uygulamada da yaşadığımız greve kanun dışı grev deniliyor.
Grev Nedir hukuk?
Buna göre; işçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla, aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karar uyarak işi bırakmalarına grev denir(STİSK 58/1).
Grev neden yapılır?
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde , işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, bu kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve ise kanuni grev denir.
Grev yapan işçiye maaş ödenir mi?
Grev veya lokavt süresince çalışma durmakta ve işçiye herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır. Sigorta primleri ancak tahakkuk eden istihkaktan alınabileceğinden, bu dönem içinde işverence sigortaya herhangi bir prim ödemesi söz konusu olmamaktadır.
Grev ne kadar sürer?
GREV VE LOKAVT İÇİN 60 GÜN SÜRE VAR İşçi sendikası uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren 60 gün içinde grev kararı alabilir ve bu süre içerisinde altı işgünü önceden karşı tarafa bildirecek tarihte uygulamaya koyabilir.
Grev kararı ne zaman alınır?
Bu düzenlemeye göre grev kararı, SenTisK.'nun 50. maddenin beşinci fıkrasında belirtilen uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren altmış gün içinde alınabilir ve bu süre içinde altı iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya konulabilir.
Grev kararı karşı tarafa tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içinde uygulanabilir?
Madde 37 – Grev ve lokavt kararı, karşı tarafa tebliğinden itibaren altmış gün içinde ve karşı tarafa noter aracılığı ile altı işgünü önce bildirilecek tarihte uygulamaya konabilir. Karşı tarafa tebliğ edilmek üzere süresi içinde notere ve görevli makama tevdi edilmeyen grev ve lokavt kararları uygulanamaz.
Kanuni grev kararı arabulucu tarafından düzenlenen uyuşmazlık tutanağının görevli makam tarafından tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içerisinde alınabilir?
GREV VE LOKAVT KARARLARINA İLİŞKİN İŞLEMLER Sendikanın grev kararı alması gereken altmış günlük süre arabulucu tarafından düzenlenen uyuşmazlık tutanağının görevli makam tarafından sendikaya tebliğ edildiği tarihten itibaren başlar.
Iş sözleşmesinin askıya alınması ne demek?
İş sözleşmesinin askıya alınması ile beraber taraflar arasındaki sözleşme varlığını devam ettirir yani sona ermez. Ancak askı süresi boyunca tarafların sözleşmeden kaynaklanan edim yükümlülükleri ertelenmiş kabul edilir.
Askıda personel ne demek?
Askıya alınma söz konusu olduğunda bir nevi ücretsiz izin durumu ortaya çıkmaktadır. Yani çalışanın iş borcunu ödemek ile ilgili bir yükümlülüğü ve işverenin de ücret ödemek gibi bir yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. İş sözleşmesi feshedilmediği için oluşan çalışan personel modeline askı personeli diyebiliriz.
Mevsimlik işler nelerdir?
“Çalışmanın sadece yılın belirli bir döneminde sürdürüldüğü veya tüm yıl boyunca çalışılmakla birlikte çalışmanın yılın belirli dönemlerinde yoğunlaştığı işyerlerinde yapılan işler mevsimlik iş olarak tanımlanabilir. Söz konusu dönemler işin niteliğine göre uzun veya kısa olabilir.
Mevsimlik tarım işçisi ne demek?
Mevsimlik tarım işçisi(MTİ); başkasının tarım alanında ekim, yetiştirme, ilaçlama, hasat gibi tarımsal üretimin herhangi bir aşamasında ücretli/yevmiyeli veya ayni ödeme karşılığında, sürekli ya da gezici olarak mevsimlik çalışan kişidir.
Mevsimlik işçiler nedir?
Çalışmanın sadece yılın belirli bir döneminde sürdürüldüğü veya tüm yıl boyunca çalışılmakla birlikte çalışmanın yılın belirli dönemlerinde yoğunlaştığı işyerlerinde yapılan işler mevsimlik iş olarak tanımlanabilir.
Mevsimlik işçiler hangi kanuna tabi?
Mevsimlik iş sözleşmeleri 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 11. maddesindeki hükümlere uygun olarak, belirli süreli olarak yapılabileceği gibi belirsiz süreli olarak da kurulabilir.
4d li işçiler hangi kanuna tabi?
4 D kapsamında çalışan işçiler, 4587 sayılı İş Kanunu hükmüne tabi olarak çalıştırılır, ancak bazı özlük haklarında 657 sayılı kanunundan da yararlanmaktadırlar. Peki, 4 D işçi özlük kadrosu özlük hakları nelerdir. 4 D işçi kadrosu özlük hakları, 4587 sayılı İş Kanunu'nda belirlenmiştir.
4857 sayılı iş kanun en önemli maddeleri nelerdir?
Buna göre; çalışma yaşamı ile ilgili olarak 45. maddede tarım hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması gerektiği, 48. maddede çalışma ve sözleşme hürriyeti, 49. maddede çalışma hakkı, 50. maddede çalışma şartları ve dinlenme hakkı, 55. maddede ücrette adalet sağlanması hakkı, 60. maddede sosyal ...
Ayrıca okuyun
- Rosalie Bradford kaç kilo?
- HP PrtScn tuşu nasıl kullanılır?
- Hz Ebubekir mezarı nerede?
- 35 derecelik açı nasıl çizilir?
- Hz Muhammed okuma yazma biliyor mu?
- Yedekle ve sıfırla ne demek?
- Yedisi ne zaman okunur?
- Mangalda tavuk kebabı nasıl yapılır?
- Avrupa Birliği Konseyi kaç devlet tarafından temsil edilir?
- Mine hangi dil?
Ilgileneceksin
- Türkiyede karabiber yetişir mi?
- Bayram namazından sonra imam minbere çıkarak hutbe okur mu?
- SSL sertifikası güvenli değil ne demek?
- 1 torba Kalekim kaç m2 fayans yapar?
- 4 element teorisi kime ait?
- Tarihte şad ne demek?
- Yunus balığı türü nedir?
- En güzel çilek nasıl yetiştirilir?
- Poster Tasarımı Nedir?
- Multipar vasıf ne demek?