Royalty ne demek franchise?

İçindekiler:

  1. Royalty ne demek franchise?
  2. Sub franchise ne demek?
  3. Lisans ücreti ne demek?
  4. Royalty faturası ne demek?
  5. Franchise nedir nasıl olur?
  6. Franchise veren ne demek?
  7. Royalti ve lisans ücreti nedir?
  8. Royalti yöntemi nedir?
  9. Yazılım gayrimaddi hak mıdır?
  10. Franchising taraflar birbirinden bağımsız mıdır?
  11. Ticari isim Franchising nedir?

Royalty ne demek franchise?

Türkçe karşılığı lisans bedeli olan royalty, franchise veren markanın temsilciliğini alan yatırımcılar tarafından her ay ciro üzerinden belli oranlarla ödediği bir ücret.

Sub franchise ne demek?

Uydu sirkete, yani Franchisee'ye yerel veya bölgesel uygulama hakki verilmesiyle, uydu sirketlerinin franchising sistemiyle dikey büyüme seklinde çogalmalarina "Sub-Franchising" denir.

Lisans ücreti ne demek?

Royalti veya Lisans Ücreti: İthal eşyasının imalatı, ihraç edilmek üzere satışı veya kullanımı ya da yeniden satışı ile ilgili hakların kullanımı nedeniyle patent, dizayn, know-how, model, marka, tescilli tasarım, telif hakkı ve imalat süreçleri gibi adlar adı altında yapılan ödemelerdir.

Royalty faturası ne demek?

Royalty, devralınan bir hak karşılığında yapılan ödemeyi ifade eder. Yurt dışına yapılan royalty ödemelerinde kurum stopajı yapılır. ... Örneğin, yurt dışından 2008 hesap dönemi ile ilgili olarak 100.000 Dolar royalty faturasının geldiğini düşünelim. O tarihte 1 dolar = 1.35 YTL dir.

Franchise nedir nasıl olur?

Franchising bir ürün veya hizmetin imtiyaz hakkına sahip tarafın, belirli bir süre şart ve sınırlamalar dahilinde işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin bilgi ve destek (*know-how) sağlamak sureti ile, imtiyaz hakkını ticari işler yürütmek üzere ikinci tarafa verdiği imtiyazdan doğan, uzun dönemli ve sürekli bir iş ...

Franchise veren ne demek?

Ticari marka lisansı ile birlikte alınıp işletilen bayiliklere franchise bayilik verilir. Franchise noktası da söz konusu markanın dünyanın belli başlı ülkelerinde şubesinin bulunması anlamına gelir.

Royalti ve lisans ücreti nedir?

Royalti veya Lisans Ücreti: İthal eşyasının imalatı, ihraç edilmek üzere satışı veya kullanımı ya da yeniden satışı ile ilgili hakların kullanımı nedeniyle patent, dizayn, know-how, model, marka, tescilli tasarım, telif hakkı ve imalat süreçleri gibi adlar adı altında yapılan ödemelerdir.

Royalti yöntemi nedir?

Royalti, en basit tanımıyla devralınan bir hak karşılığında yapılan ödemeyi ifade eder. Telif hakkı gibi gayri maddi hakların değerinin genel tanımıdır. Yani mülkiyet haklarından ya da doğal kaynaklardan yararlanmak için ödenen tazminat, bedel, değer ya da ücreti ifade etmek için kullanılmaktadır.

Yazılım gayrimaddi hak mıdır?

Hızla gelişen ve değişen ekonomik olaylara uyum için şirketler gayrimaddi haklar olarak tanımlanan (Bilgisayar yazılım, Lisans, imtiyaz, işletme, arama gibi ) hakların kullanımını satın almakta, söz konusu hakların kurulumu, bakımı, kullanıcıların eğitimi v.b. harcamalar için önemli bir finans kaynağını bu işlere ...

Franchising taraflar birbirinden bağımsız mıdır?

Franchising sisteminde imtiyazı veren ve kullanan birbirinden bağımsız iki taraf bulunur. Franchisor, imtiyaz hakkını yani satış, dağıtım, sistemi kullanma veya işletme hakkını, ya da fikri mülkiyet kullanma haklarını bir bedel karşılığında veren, kalitesi kanıtlanmış isim veya marka tarafıdır.

Ticari isim Franchising nedir?

En geniş anlamı ile Franchising, başarılı bir markanın (lisansın) isim hakkının kullanılmasıdır. Kısacası, Franchising ürünlerin veya verilen hizmetlerin dağıtılmasında kullanılan bir yöntemdir. Diğer bir anlatımla, Franchising başarılı bir markanın isim hakkının kullanılmasıdır.