267 Hangi hesap?

İçindekiler:

  1. 267 Hangi hesap?
  2. Bilgisayar programları hangi hesapta takip edilir?
  3. Diğer maddi olmayan duran varlıklar hesabı nedir?
  4. 260 hesap nedir?
  5. 261 şerefiye hesabı nedir?
  6. 256 hesaba neler kaydedilir?
  7. Şerefiye nasıl muhasebeleştirilir?
  8. Işletmelerin sahip olduğu maddi olmayan kaynaklar nelerdir?
  9. 260 Hesap Nasil çalişir?
  10. 265 hesap nedir?
  11. 261 hesap nasıl çalışır?
  12. Şerefiye tutarı nedir?
  13. 256 hesapta neler takip edilir?
  14. Hangisi için amortisman ayrılmaz?
  15. Şerefiye varlık olarak muhasebeleştirilir mi?
  16. Şirketlerde Şerefiye nasıl hesaplanır?

267 Hangi hesap?

267 Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Varlık tamamen amorti edildiğinde, birikmiş amortisman hesabının borcuna karşılık, bu hesaba alacak yazılır.

Bilgisayar programları hangi hesapta takip edilir?

267 No.lu hesapta izlenecek varlıklara, son yıllarda giderek yaygınlaşan ve önemli tutarlarda ödeme yapılan bilgisayar programları örnek verilebilir.

Diğer maddi olmayan duran varlıklar hesabı nedir?

MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR Maddi olmayan duran varlıklar; herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin belli bir şekilde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği aktifleştirilen giderler ile belli koşullar altında hukuken himaye gören haklar ve şerefiyelerin izlendiği hesap grubudur.

260 hesap nedir?

İmtiyaz, patent, lisans, ticari marka ve ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları kapsar. İşleyişi : Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir.

261 şerefiye hesabı nedir?

Genel Muhasebe Kursu - 261 Şerefiye Hesabının Tanımı İşleyişi ve Örnek Çözümleri. Bu hesap, bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının (öz varlık) değeri arasındaki olumlu farkların izlenmesinde kullanılır.

256 hesaba neler kaydedilir?

255. İşletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi maddi varlıkların izlendiği hesaptır.

Şerefiye nasıl muhasebeleştirilir?

Şerefiye, kayıtlı değerle değerlenir ve 5 yılda eşit taksitlerle yok edilir. Envanteri, ayrılan ve birikmiş amortisman tutarının mukayesesi yoluyla kayden yapılır. Şerefiye bedeli tamamen itfa edildiğinde 261 No.lu hesaba alacak, 268 No.lu hesaba borç kayıt yapılarak hesaplardan çıkarılır.

Işletmelerin sahip olduğu maddi olmayan kaynaklar nelerdir?

Buna göre patentler, telif hakları, beceriler, bilgi sistemleri, ilişkiler, kültür, liderlik, firmanın şöhreti ve yetenekler maddi olmayan kaynaklardandır (Haanes / Fjelstad, 2000:53; Kaplan / Norton, 2006:202).

260 Hesap Nasil çalişir?

Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde, 260. Haklar Hesabının işleyişi; "Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir." şeklinde açıklanmaktadır.

265 hesap nedir?

Tek düzen hesap planında duran varlıklar bölümünde yer alan ve boş olan 265 veya 266 hesabın Finansal Kiralama Konusu Kıymetler Hesabı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.

261 hesap nasıl çalışır?

Şerefiye olarak ödenen veya borçlanılan bedeller 261 No.lu hesabın borcuna kaydedilir. Hesap aktif karakterli olduğu için ilk kaydın borçlandırılarak yapılması gerekir. Ödemenin niteliğine göre ilgili hesaplar alacaklanır. Hesap ancak borç kalanı veya 0 (sıfır) bakiye verir.

Şerefiye tutarı nedir?

Şerefiye, şirketlerin devir alınması esnasında, şirket için ödenen bedel ve piyasa rayiç tutarı ile ölçümlenen net varlıkların değeri arasındaki pozitif farktır.

256 hesapta neler takip edilir?

256 DİĞER MADDİ DURAN VARLIKLAR HESABI 256 Diğer Maddi Duran Varlıklar Hesabı: Maddi duran varlıkta belirtilen hesapların hiçbirinin kapsamına girmeyen özellikle kendi bölümlerinde tanımlanmayan diğer maddi duran varlıkların izlendiği hesaptır.

Hangisi için amortisman ayrılmaz?

1- Amortisman Ayırmak İçin Hangi Koşullar Olmalı? - Amortisman ayrılacak değerin ömrü 1 yıldan fazla olmalıdır. - Amortisman ayrılacak değer yıpranabilen, aşınabilen yada değeri düşebilen bir değer olmalı. Örneğin boş arsa ve arazilerden amortisman ayrılmaz.

Şerefiye varlık olarak muhasebeleştirilir mi?

Birleşme sürecindeki işletmelerin defter değeri ile gerçeğe uygun değerini aşan kısmı şerefiye olarak ölçülmektedir. Kimi zaman pazarlıklı satın alımlarda gerçeğe uygun değerinin altında varlıklara sahip olunması söz konusu olabilir. Böyle durumlarda negatif şerefiye ortaya çıkar ve kazanç olarak muhasebeleştirilir.

Şirketlerde Şerefiye nasıl hesaplanır?

Buna göre şerefiye şu şekilde formüle edilebilir:
  1. Şerefiye = Satın Alma Fiyatı (Birleşme Maliyeti‐BM) ‐ İktisap Edilen Net Varlıkların Gerçeğe Uygun Değeri (NV)
  2. BM > NV ise şerefiye vardır, varlık olarak tanınır ve değer düşüklük testine tabi tutulur.
Daha fazla öğe...