Türkiye Türkleri Türkmen mi?

İçindekiler:

  1. Türkiye Türkleri Türkmen mi?
  2. Türkmenler Türkiyede nerede?
  3. Türkmenler nerede yaşıyor?
  4. Türkmence nasıl bir dil?
  5. Kerkük Türk mü?

Türkiye Türkleri Türkmen mi?

Türkmenler (Oğuzlar) 24 boydan oluşur. Başta Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de, Türk olarak adlandırılır. Azerbaycan ve İran'dakiler ise Azeri Türkleri adını almışlardır.

Türkmenler Türkiyede nerede?

Faruk Sümer'e göre, Türkmen adı, Anadolu'nun Kızılırmak'tan itibaren doğu ve güneyde kalan bölgeler ile Suriye ve Irak'ta yaşayan aşiretler tarafından kullanılırken Yörük tabiri, Kızılırmak'tan Adalar ve Marmara denizi kıyılarına kadar uzanan yerlerdeki teşekküller ile Rumeli'nde bulunan cemaatleri ifade etmekteydi.

Türkmenler nerede yaşıyor?

Azınlık ağırlıklı olarak kuzey ve orta Irak'ta yaşıyor ve Türkiye ile, özellikle de Anadolu bölgesi ile yakın kültürel ve dilsel bağları paylaşıyor.

Türkmence nasıl bir dil?

Türkmence, Azerice ile birlikte Türkçeye en yakın olan dildir. Türkçe konuşan insanlar tarafından küçük bir çabayla anlaşılabilir. Türkmence, Azerice ve Türkçe gibi eski Oğuzca'dan kopup ayrı bir gelişim sergileyen bir dildir.

Kerkük Türk mü?

Kerkük Vilayetinde Kürtler çoğunlukta ancak Kerkük ilinde Türkmenler fazla. ... Bu sayımda, Kerkük Vilayeti'nin yüzde 48,3'ünü Kürtler, yüzde 28,2'sini Araplar ve yüzde 21,4'ünü de Türkmenler oluşturduğu görüldü. Kentin kalan nüfusu da Keldani, Asuri ve diğer etnik gruplar oluşturuyor.