Divan edebiyatında göz ne demek?

İçindekiler:

  1. Divan edebiyatında göz ne demek?
  2. Divan edebiyatında zülf ne demek?
  3. Divan edebiyatında mazmun ne demek?
  4. Divan edebiyatında sevgilinin kirpikleri neye benzetilir?
  5. Kaş neye benzetilir?

Divan edebiyatında göz ne demek?

Türkçe göz, Arapça ayn, Farsça dîde kelimeleri çeşm sözcüğünün eş anlamlıları dır. ... Göz, divan şiirinde sevgili imajı ile birlikte kullanılır. Göz ise sevgilinin en dikkat çekici özelliğidir. Divan şiirinde göz karadır ve kaş ve kirpikler ile birlikte kullanılır.

Divan edebiyatında zülf ne demek?

Zülf renk olarak karadır. Bu yüzden şair gönlünü “bahtı kara” olarak nitelendiriyor. Kâkül alnın üzerine düşmüş, kısa kesilmiş kıvrımlı saç, perçem. Divân şiirinde teşbih ve mecazlara konu oluşu saçtan pek de farklı değildir.

Divan edebiyatında mazmun ne demek?

Edebiyatta, özellikle Divan Edebiyatı'nda bazı kavramları ifade etmek için kullanılan klişeleşmiş(kalıplaşmış) sözlere verilen addır. Mazmunlar benzetmeli, cinaslı ve nükteli sözlerdir. Daha önce hiçbir kimse tarafından söylenmemiş mazmunlara bikr-i mazmun denir.

Divan edebiyatında sevgilinin kirpikleri neye benzetilir?

Divan edebiyatında sevgilinin kirpikleri şu özelliklere haizdir: “Müje ve müjgan adları altında kirpikten bahsedilirken onun gamze gibi yaralayıcı ve öldürücü vasıfları söylenir. Kirpik, oklarını aşığın üzerine salar. Kirpikler göz kapaklarına saf saf dizilirler.

Kaş neye benzetilir?

Kaş (ebrû): Keman, yay, hilale benzetilen kaşın nûn ve râ harfleriyle de irtibatı kurulduğu olmuş. ... İlginçtir ki göz, kaş, kirpik unsurlarının, divan şiirinde gördüğümüz ilk özellikleri, adeta âşığı perişan etmek üzere yaptıkları iş birliğidir.