Haklı sebepler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Haklı sebepler nelerdir?
  2. İşçi haklı nedenle fesih nasıl yapılır?
  3. Işveren hangi nedenlerle haklı nedenle fesih hakkını kullanabilir?
  4. Iş akdinin feshi kaç gün?
  5. Ihtar süresi kaç gün?
  6. Haklı fesihte hangi tazminatlar alınır?

Haklı sebepler nelerdir?

Yine haklı nedenler 3 başlık altında toplanmış olup bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve son olarak da zorlayıcı sebeplerdir.
  1. Sağlık sebepleri: ...
  2. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: ...
  3. 3. Zorlayıcı sebepler:
BE

İşçi haklı nedenle fesih nasıl yapılır?

İş Kanunu'nun 19. maddesinin 1. bendinde işverenin bu hakkı kullanması bir kurala bağlanmıştır. Buna göre işveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açıkça ve kesin bir şekilde belirtmekle yükümlüdür. Sözleşmeyi fesheden taraf, fesih amacı ile bildirmiş olduğu nedene bağlanır.

Işveren hangi nedenlerle haklı nedenle fesih hakkını kullanabilir?

İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması durumunda işverenin haklı sebeple fesih hakkı ...

Iş akdinin feshi kaç gün?

4857 sayılı Yasanın 26 ncı maddesinde öngörülen altı iş günlük ve bir yıllık süreler ayrı ayrı hak düşürücü niteliktedir. Bir başka anlatımla fesih hakkının öğrenmeden itibaren altı iş günü ve olayın gerçekleşmesinden itibaren bir yıl içinde kullanılması şarttır.

Ihtar süresi kaç gün?

Bu süre, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.

Haklı fesihte hangi tazminatlar alınır?

İş sözleşmesinin feshedilmesinden sonra uygulamada en çok karşılaşılan soru, kıdem tazminatının talep edilip edilemeyeceğidir. Kanun koyucu, haklı sebeple iş sözleşmesini fesheden işçinin kıdem esaslarına göre hak kazandığı takdirde kıdem tazminatını alabileceğini düzenlemiştir.