Cam işleme sanatı nedir kısaca?

İçindekiler:

  1. Cam işleme sanatı nedir kısaca?
  2. Cam üfleme sanatına ne denir?
  3. Osmanlı cam sanatı nedir?
  4. Camgeran ne demek?
  5. Renkli cam işleme sanatına ne denir?

Cam işleme sanatı nedir kısaca?

Bu şekilde birçok dekoratif ürünün yanısıra, bardak, vazo, sürahi gibi kullanım amaçlı ürün de üretilebilmektedir. Cam eşyanın üzerine boya ve desen işlenmesi şeklindeki cam işleme sanatına “vitray” adı verilir. Vitrayın orijinali aslında kırık camların birleştirilmesi ile desenin oluşturulmasıdır.

Cam üfleme sanatına ne denir?

Bir diğer teknik ise “üfleme tekniği” dir. Pipo adı verilen içi boş boruyla üflenerek, eriyik ve sıvı halde bulunan cam şekillendirilir. ... Cam eşyanın üzerine boya ve desen işlenerek yapılan cam işleme sanatına “vitray” denilmektedir.

Osmanlı cam sanatı nedir?

Cam eşyanın üzerine boya ve desen işleme sanatına ise “vitray” adı verilir. ... Osmanlı İmparatorluğu'nda devlet tarafından desteklenen cam sanatının merkezi İstanbul olmuştur. Geleneksel Türk cam ürünü Çeşm-i Bülbül, Beykoz işi olarak da bilinir.

Camgeran ne demek?

Osmanlı İmparatorluğu'nun en üst düzeyde “Ehl-i hıref” adıyla tanınan ve Topkapı Sarayı'na bağlı olarak çalışan özel bir sanat erbabı kadrosu bulunmaktaydı. Bu özel kadro arasında “Camgeran” olarak isimlendirilen cam ustaları da görev yapmaktaydı. ... Cam atölyelerindeki sorumlulara “Yiğitbaşı” adı verilirdi.

Renkli cam işleme sanatına ne denir?

Bu teknikle; bardak, sürahi, vazo gibi dekoratif malzemeler üretilir. Cam eşyanın üzerine boya ve desen işlenerek yapılan cam işleme sanatına “vitray” denilmektedir.