1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanına kim vekâlet eder?

İçindekiler:

  1. 1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanına kim vekâlet eder?
  2. Cumhurbaşkanına dava açılabilir mi?
  3. Bakanlar görevleriyle ilgili suçlardan dolayı nerede yargılanır?
  4. Cumhurbaşkanını yargılama yetkisi kime aittir?
  5. Meclis soruşturması nedir kpss?
  6. Milletvekili Yüce Divanda yargılanır mı?
  7. Jandarma Genel Komutanı nerede yargılanır?

1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanına kim vekâlet eder?

Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

Cumhurbaşkanına dava açılabilir mi?

Cumhurbaşkanının diğer hukuki sorumluluğu göreviyle ilgili işlemlerinden ötürüdür. Ancak bu sorumluluk İdare Hukukunda görülen "İdarenin kusur sorumluluğu"dur. Böyle bir dava da ancak idari yargıda açılır.

Bakanlar görevleriyle ilgili suçlardan dolayı nerede yargılanır?

Yüce Divan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.

Cumhurbaşkanını yargılama yetkisi kime aittir?

2017 Anayasa Değişikliği öncesinde Anayasa Mahkemesi tarafından “Yüce Divan” sıfatı ile vatana ihanetle suçlanmasına karar verilen Cumhurbaşkanını yargılama yetkisine sahipti ve mahkumiyet kararı ile Cumhurbaşkanı sıfatı son bulmaktaydı.

Meclis soruşturması nedir kpss?

Meclis soruşturması, Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar hakkında 106 ncı maddenin beşinci, altıncı, yedinci fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibarettir. ... Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usûlleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.

Milletvekili Yüce Divanda yargılanır mı?

1982 Anayasasının 148 inci maddesinin üçüncü fıkrası Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, başsavcılarını, başsavcı vekilini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerinin, görevleriyle ...

Jandarma Genel Komutanı nerede yargılanır?

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanmaktadır. Anayasa Mahkemesinin Jandarma Genel Komutanını yargılama yetkisi ise kaldırılmıştır.