Gazel Nedir makale?

İçindekiler:

  1. Gazel Nedir makale?
  2. Gazel türleri nelerdir?
  3. Gazel Türk edebiyatına nereden gelmiştir?
  4. Terbi ne demek?
  5. Gazelin Beyitlerine ne ad verilir?
  6. Şuhane gazel ne demek?
  7. Gazel ne demek?
  8. Türkçede gazel ne demek?
  9. Gazelin en güzel beytine ne ad verilir?

Gazel Nedir makale?

Kaside nazım şeklinden doğan bir nazım şeklidir. Aslen Doğu Edebiyatında öncelik kasideler olmuştur, gazel sonradan yaygınlaşmıştır. ... Gazel, klasik Doğu Edebiyatı mantığında beyit yani iki dizelerlerin alt alta gelmesiyle yazılır. Aruz vezninin uzun kalıpları tercih edilir, kısa kalıplar mesneviler için uygundur.

Gazel türleri nelerdir?

Gazel-i Muvaşşah: Akrostiş(Baş harflerinde isim olan uygulama) olarak kaleme alınan gazel türüdür. Musammat Gazel: İç kafiye kullanılarak yazılmış olan gazellere bu ad verilir. İç kafiyelerden bölünür ve bu durumda murabba ortaya çıkmış olur. Nâ-tamam Gazel: 3-4 beyit olarak yazılmış olan küçük gazellere verilen addır.

Gazel Türk edebiyatına nereden gelmiştir?

Gazelin, Türk edebiyatına girişi, Anadolu Selçukluları zamanına (XII. y.y.) rastlar; ilk temsilcisi de, Hoca Dehhânî'dir. İran'da olduğu gibi, bizde de, kısa denilebilecek bir süre içinde, en çok sevilen bir nazım biçimi durumuna geçmiştir.

Terbi ne demek?

Sözlük anlamı “dörtleme, dörtlü duruma getirme” demektir. Bir gazelin beyitlerinin üstüne başka bir şair tarafından aynı ölçü ve uyakta ikişer dize ekleyerek yazılan murabba'ya denir.

Gazelin Beyitlerine ne ad verilir?

Gazelin ilk beyitine matla, son beyitine makta adı verilir. Matla beyitinden sonra gelen beyite hüsn-i matla, makta beyiti'nden bir önceki beyite ise hüsn-i makta denir.

Şuhane gazel ne demek?

Klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere “şûhâne gazel” adı verildiği bilinmekte ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Nedim kabul edilmektedir.

Gazel ne demek?

Gazel, bir edebiyat terimi olarak, ilk beytinin mısraları birbiriyle, diğer beyitlerinin ikinci mısraları ilk beyitle kafiyeli, aynı vezinle söylenmiş, genellikle beş beyit ile dokuz beyit arasında şiirlerin yazıldığı bir nazım biçiminin adıdır.

Türkçede gazel ne demek?

Gazel sözcüğü Arapça bir sözcükten gelmekte olup, sevgi üzerine arkadaşlık etmek anlamı taşımaktadır. Özellikle Türk edebiyatında oldukça örneği de bulunan gazel, bu anlamda küçük şiir anlamına gelmektedir. ... Gazel, Türkçe Divan edebiyatında kullanılan ve en yaygın görülen nazım şeklidir.

Gazelin en güzel beytine ne ad verilir?

Kafiye örgüsü "aa,ba,ca" şeklinde olur. İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir. Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir.