Musarra ne demek Osmanlıca?

İçindekiler:

  1. Musarra ne demek Osmanlıca?
  2. Kafiyeli beyit nedir?
  3. Ilk beyit nedir?
  4. Beyit Hangi edebiyata aittir?
  5. Divan edebiyatı hangi döneme aittir?

Musarra ne demek Osmanlıca?

(Ar. taṣrіḥ “âşikâr etmek, açığa çıkarmak”tan muṣarraḥ) Açık açık söylenmiş, açıkça bildirilmiş, ayrıntılı biçimde ortaya konmuş, tasrih edilmiş: Evet, muhâtabımın fikri pek musarrahtı (Tevfik Fikret).

Kafiyeli beyit nedir?

Mısraları birbiriyle kafiyeli olmayan beyte "beyt-i hasi", bir beytin iki mısraını kafiyelendirmeye tasrî', kafiyeli olan beyte musarra' veya mukaffâ denir. Musarra' beyit gazel ve kasidenin başında değil de diğer beyitlerin arasında bulunursa buna vâsıta adı verilir.

Ilk beyit nedir?

KASİDEKaside 30 ile 99 beyit arasında değişir.Kafiye düzeni gazele benzer. Kasidenin ilk beytine matla denir. Son beytine makta denir.

Beyit Hangi edebiyata aittir?

Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır. Çoklukla anlamın tamamlandığı bir bölüm beytin bir nazım birimi olarak kabul edilmesi yüzünden, divan edebiyatı şiirlerinde konu birliği pek az görülür.

Divan edebiyatı hangi döneme aittir?

Anadolu'ya göçen Türkler Divan edebiyatını burada da sürdürmüşler, yeni eserler vermişlerdir. Divan edebiyatı 11. yüzyıldan 1860'a kadar ürünler vermiştir. Bu edebiyatta hem şiir hem düzyazı (nesir) alanında eserler vardır; ancak Divan edebiyatı, şiir ağırlıklı bir edebiyattır.