Dünyada buzulların oluşturduğu yer şekilleri nerelerde rastlanır?

İçindekiler:

  1. Dünyada buzulların oluşturduğu yer şekilleri nerelerde rastlanır?
  2. Buzullarda oluşan çatlağa ne denir?
  3. Buzul aşındırma şekilleri nelerdir?
  4. Till nedir coğrafya?
  5. Esker nedir coğrafya?

Dünyada buzulların oluşturduğu yer şekilleri nerelerde rastlanır?

Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya'nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir.

Buzullarda oluşan çatlağa ne denir?

Buzul yarığı, bir buz tabakasında veya buzulda bulunan derin bir çatlak veya yarıklardır. Plastik bir alt tabakanın üstündeki iki yarı sert parçanın farklı hareket oranları olduğunda oluşacak kesilme stresiyle bağlantılı hareket ve ortaya çıkan stresin bir sonucu olarak kıvrımlar oluşur.

Buzul aşındırma şekilleri nelerdir?

Buzul aşındırma şekilleri:Buzullar gerek kendi ağırlıkları gerekse taşıdıkları sedimanların anakayayı aşındırması sonucu oluşurlar. Aşınım şekilleri aret, boynuz, sirkler, buzul vadileri, peter noster gölleri ve buzul çizikleri şeklindedir.

Till nedir coğrafya?

Till: Boylanma ve derecelendirme göstermeyen, tabakasız ve doğrudan buzul marifetiyle meydana gelmiş, kil, silt, kum ve kenarlı köşeli ana kaya parçalarından oluşan düzensiz depolara genel olarak till adı verilmektedir.

Esker nedir coğrafya?

Esker, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın geçmişte buzullarla kaplı olan bölgelerinde bulunan kum, çakıl ve buzultaş katmanlardan oluşan uzun, yılankavi çökelti yığınlarına verilen addır. İrlandaca eiscir kelimesinden gelmektedir. Çok uzun olabilen eskerler Demiryolu setlerine benzer.