Hakkaniyet ilkesi ne demek?

İçindekiler:

  1. Hakkaniyet ilkesi ne demek?
  2. Hakkaniyet nedir tanımı?
  3. Sağlık hizmetlerinde hakkaniyet nedir?
  4. Nefaset hukuk ne demek?
  5. Hakkaniyet hukuku nedir kısaca?
  6. Bismarck sağlık sistemi nedir?
  7. Sağlık hizmetlerinin özellikleri nelerdir?
  8. Nefaset tutanağı nedir?
  9. Anglosakson hukuku nedir?
  10. Anglosakson hukuku ne demek?
  11. Bismarck modeli kaynağı nedir?

Hakkaniyet ilkesi ne demek?

Hakkaniyet, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olup hâkime takdir yetkisi tanınan durumlarda, hâkimin bu takdir yetkisini somut olayın özelliklerine uygun olarak ve adalet ilkelerini gözeterek kullanmasını ifade etmektedir.

Hakkaniyet nedir tanımı?

Hakkaniyet nedir nedir? Hak ve adalete uygunluk, doğruluk, nasfet.

Sağlık hizmetlerinde hakkaniyet nedir?

Sağlık hizmetleri finansmanında hakkaniyet, bireylerin sağlık hizmeti kullandıklarında sistemin finansmanına yaptıkları katkının ödeme gücüne göre olması ve toplumdaki herkes için finansal koruma sağlanması esasına dayalıdır.

Nefaset hukuk ne demek?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümlerinden kaynaklı olarak, yükleniciler tarafından ortaya konulan eserin bedelinde ayıp oranında indirim yapılmasına “nefaset kesintisi” adı verilmektedir.

Hakkaniyet hukuku nedir kısaca?

Bu hukuk kaynağı, adalete, nasafete[1], doğal akıl ve mantığa dayanan ve yazılı kurallara dayanmayan ve ortak hukuktan bağımsız olarak yöntem, kaynak ve kavramları ayrı bir kurallar topluluğudur. Bu kuralların özünde ise doğal hakkaniyet ilkeleri yatmaktadır.

Bismarck sağlık sistemi nedir?

İlk olarak Almanya'da ortaya çıkan ve Avrupa ülkeleri arasında hızla yayılan “kamu sigortacılığı”, adını dönemin Şansölyesi Bismarck'tan alan “Bismarkçı modeli” oluşturmuştur. Bu model sağlık (hastalık) risklerinin işçiler ve işverenler arasında paylaştırılması esasına dayanmaktadır.

Sağlık hizmetlerinin özellikleri nelerdir?

Sağlık hizmetlerinin temel özelliklerini şöyle sıralanabilir: Sağlık hizmetlerinde arz, devlet müdahalesi, iyi bir sağlık hizmetinde olması gereken özellikler, sağlık hizmetlerindeki belirsizlikler, dışsallıklar, sağlık hizmetlerinde talep, sağlık hizmetlerinde zamanla oluşan talep artışı, hasta- doktor ilişkisi, ters ...

Nefaset tutanağı nedir?

1-İmalat teknik şartnameye uygun yapılmamış ise, 2-İmalat yapılırken başka bir imalata zarar verilmiş ise, zarar bedeli YÜKLENİCİ'nin hakedişine kesinti olarak yansır. Bu kesintiye nefaset veya nefaset kesintisi denir.

Anglosakson hukuku nedir?

Anglo-Sakson Hukuk Sistemi, Birleşik Krallıkta doğan ve bu ülke ile ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve bazı eski Birleşik Krallık sömürgelerinde uygulanan hukuk sistemidir. ... Bu bağlamda Anglo-Sakson Hukukuna “yargıçlarca oluşturulmuş hukuk” anlamında (judge-made law) da denmektedir.

Anglosakson hukuku ne demek?

Ortak hukuk ya da Anglo-Sakson Sistemi, (İngilizce: common law), özellikle tarihinde Birleşik Krallık sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temellerini oluşturur. Emsal kararlar yansıtan, kapsamlı yasallaşmamış kanunları dikkat çeken özellikleri arasında yer alır.

Bismarck modeli kaynağı nedir?

Almanya'da sosyalleşme kanunları ile gündeme gelmiş olan "Bismarck Modeli Sağlık Sigortası Sistemi" hâkimdir. Sistemin finansman kaynağı, esas olarak kazanç esasına dayalı sigorta primleridir. Bu model şunları içerir: ... Nüfusun %90'ı bu sigortaya kayıtlıdır ve her ay sağlık sigortasına belirli bir prim öder.